Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Ολυμπιακό μετάλλιο στο «Μεγάλο Αδελφό»

Τεράστια προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίζει η Αρχή

Ανεξέλεγκτη είναι η λειτουργία του «Μεγάλου Αδερφού» με τις κάμερες που τοποθέτησε η κυβέρνηση στις Ολυμπιακές πόλεις και θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με πρόσχημα την ασφάλειά τους, όπως παραδέχτηκε ο Δ. Γουργουράκης, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ωστόσο, ο Δ. Γουργουράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο «Μεγάλος Αδερφός» να παραμείνει - υπό όρους και προϋποθέσεις - και μετά το πέρας της Ολυμπιάδας.

Ο Δ. Γουργουράκης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα της Αρχής Προστασίας, αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές κάμερες που εγκατέστησε η κυβέρνηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το γνωστό σύστημα «C4I» (Command, Control, Coordination, Communication & Intelligance), δηλαδή Διοίκηση, Ελεγχος, Επικοινωνία, Συντονισμός και Ενοποίηση, ανέφερε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχός του και πρόσθεσε πως οι ηλεκτρονικές κάμερες θα παραμείνουν μέχρι τις 4 Οκτώβρη, καθώς μέχρι αυτή την προθεσμία η Αρχή έδωσε την έγκρισή της.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας να σχολιάσει προηγούμενη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη πως οι κάμερες θα παραμείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απάντησε ότι η Αρχή δε δέχεται αυτή την άποψη και έδωσε την άδεια μόνο μέχρι τις 4 Οκτώβρη.

Παράλληλα ο Δ. Γουργουράκης σημείωσε ότι θα πρέπει να υποβληθεί νέο αίτημα προς την Αρχή από την κυβέρνηση και τότε η Αρχή Προστασίας θα κρίνει αν οι κάμερες του «Μεγάλου Αδερφού» θα παραμείνουν και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν.

Αλλά και για την επίδειξη του συστήματος C4I που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές του, παρουσία πρακτόρων ξένων υπηρεσιών, ο Δ. Γουργουράκης παραδέχτηκε ότι υφίσταται πρόβλημα προσωπικών δεδομένων. Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας συμπλήρωσε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει συναρμοδιότητα της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της Αρχής Προστασίας Απορρήτου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναποτελεσματικότητα. Πάντως, σημείωσε πως αν τεθεί στην Αρχή Προστασίας οφείλει να τοποθετηθεί.

Σχετικά με τη δακτυλοσκόπηση που απαιτεί η αμερικάνικη πρεσβεία σε όσους Ελληνες σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ο Δ. Γουργουράκης αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι είναι ένα πολύπλοκο θέμα και πως η Αρχή δεν μπορεί να ελέγχει τις ξένες πρεσβείες.

Αναφερόμενος, στο πληροφορικό σύστημα Σένγκεν, ο Δ. Γουργουράκης σημείωσε πως η Αρχή θεωρεί ότι το Εθνικό Τμήμα του SIS του Σένγκεν επιδεικνύει ιδιαίτερη αυστηρότητα όσον αφορά την καταχώριση αλλοδαπών στο SIS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ