Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόφαση - άλλοθι για το τείχος της ντροπής

Προετοιμασίες ευρείας «εκκαθαριστικής» επιχείρησης στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Και όμως οι νεαροί Παλαιστίνιοι αγωνίζονται κατά των Ισραηλινών, ακόμη και με πέτρες

Associated Press

Και όμως οι νεαροί Παλαιστίνιοι αγωνίζονται κατά των Ισραηλινών, ακόμη και με πέτρες
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Ορόσημο» έσπευσαν πολλοί να χαρακτηρίσουν τη χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Ισραηλινού Δικαστηρίου, που ζητά τροποποίηση της χάραξης μέρους του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και στο Ισραήλ. Εντούτοις εκτός από την ελπίδα της εξέτασης σειράς σχετικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί από Παλαιστινίους, επί της ουσίας, η απόφαση δεν επιφέρει καμία σημαντική αλλαγή σε όφελος του παλαιστινιακού λαού.

Την τροποποίηση της χάραξης του διαχωριστικού τείχους πέριξ της Ιερουσαλήμ αποφάσισε, χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, κρίνοντας ότι «η συγκεκριμένη χάραξη κατά μήκος 30 χιλιομέτρων βορείως της Ιερουσαλήμ θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα 35.000 Παλαιστινίων που κατοικούν στην περιοχή». Λες και το τείχος θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι η ματοβαμμένη με καθημερινές δολοφονίες πολιτική του Ισραήλ. Οσοι έσπευσαν να «πανηγυρίσουν», βέβαια, πιθανώς δεν έλαβαν υπόψη τους πως στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ρητώς ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ανεγείρει διαχωριστικό τείχος για λόγους ασφαλείας ακόμη και σε προσαρτημένο παλαιστινιακό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι με ορισμένες μικροαλλαγές (που πιθανώς δε θα ξεπερνούν τα όρια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων) το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους κανονικά, προσαρτώντας δεκάδες χιλιόμετρα παλαιστινιακής γης.

Αυτό ακριβώς το σημείο επισήμανε και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι εφόσον το τείχος βρίσκεται επί παλαιστινιακού εδάφους, «θα πρέπει να κατεδαφιστεί εξ ολοκλήρου. Δεν υπάρχει ενδιάμεση εναλλακτική λύση». Αντίθετα, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, με ανακοίνωσή του, έσπευσε, χωρίς παρατηρήσεις, να δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου.

Και ο Μπαρνιέ

«Αναξιοπρεπείς και ακατάλληλες για τη θέση, το αξίωμα και την ιστορία του» χαρακτήρισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μισέλ Μπαρνιέ, τις συνθήκες διαβίωσης του Γιάσερ Αραφάτ υπό αυστηρό αποκλεισμό στον αρχηγείο του. Ο Μπαρνιέ επισκέφθηκε τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Μουκάταα, την Τρίτη και παραχώρησε, χτες, συνέντευξη Τύπου. Κάλεσε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ «να θέσουν τέρμα στην απομόνωση του Αραφάτ, που είναι ο νόμιμος και εκλεγμένος Πρόεδρος του παλαιστινιακού λαού».

Ο Μπαρνιέ κάλεσε, επίσης, το Ισραήλ να κάνει «μια κίνηση καλής θέλησης και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του παλαιστινιακού λαού που υποφέρει από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους αποκλεισμούς». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ δήλωσε, άλλωστε, ότι στόχος της επίσκεψής του ήταν «να φέρει στο φως τις συνθήκες διαβίωσης του Αραφάτ και να τις καταγγείλει». Είναι γνωστό, άλλωστε, το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την περιοχή.

Προετοιμασίες ευρείας επιχείρησης

Με ταχείς ρυθμούς προετοιμάζονται τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στην ευρύτερη περιοχή της Μπέιτ Χανούν, για ευρείες επιχειρήσεις και εισβολές πιο βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό υποστήριζαν, χτες, τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζοντας, μάλιστα, ότι ήδη ισχυρότατες ισραηλινές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στις εισόδους των προσφυγικών καταυλισμών Μπέιτ Λαχίγια και Τζαμπάλιγιε, που είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Η επιχείρηση που θα εξαπολυθεί φέρεται να έχει την επωνυμία «Προχωρημένη Ασπίδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ