Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Κρίση από τη μη σύλληψη Κάρατζιτς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.--

Η εμμονή στη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς ουκ ολίγες παρενέργειες έχει και ουκ ολίγες κρίσεις έχει προκαλέσει στο παρελθόν. Αλλη μία προέκυψε χτες, αφ' ενός γιατί δεν μπορούν να συλλάβουν τον Κάρατζιτς που διακαώς επιθυμούν η Ντελ Πόντε και τα ευρωατλαντικά αφεντικά της και αφ' ετέρου διότι κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί γι' αυτό... Ετσι ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Ιρλανδός Πάντι Ασντάουν, αποφάσισε να καθαιρέσει 60 Σέρβους αξιωματούχους της Βοσνίας εξαιτίας της αποτυχίας των αρχών να συλλάβουν τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Κάλινιτς, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζόραν Τζέριτς, και μεγάλος αριθμός στελεχών του «Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος», δήμαρχοι, κι ανάμεσά τους αυτός του Πάλε, συγκαταλέγονται στους συνολικά 60 καθαιρεθέντες αξιωματούχους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να εκφράσει τη «σθεναρή υποστήριξη» στην απόφαση Ασντάουν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν με τρόπο σθεναρό τις ενέργειες του ύπατου εκπροσώπου σε βάρος αξιωματούχων της Σερβικής Δημοκρατίας, αλλά και του Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος», τονίστηκε σε ανακοίνωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Τσάβιτς, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι προκάλεσε συνταγματική, «μεγάλης εμβέλειας κρίση». «Πρόκειται για μία δρακόντεια απόφαση που δεν έχει το όμοιό της στον σημερινό δημοκρατικό κόσμο», πρόσθεσε, και διευκρίνισε, τέλος, ότι πρόκειται να λάβει «τα καταλληλότερα μέτρα» για να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Κάρατζιτς, πάντως, παραμένουν άκαρπες. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) της Βοσνίας δήλωσε στο «Τανγιούγκ» ότι η αστυνομία δεν έχει πληροφορίες για το πού κρύβεται ο Κάρατζιτς. Εντούτοις, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε, εξέφρασε τη βεβαιότητα, από τη Νέα Υόρκη όπου μετέβη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι ο Κάρατζιτς «θα συλληφθεί λίαν συντόμως».

Στα σύνορα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με τη Σερβία, από την Τρίτη, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις γραμμές της SFOR, με Αμερικανούς και Πορτογάλους στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί στις συνοριακές διαβάσεις που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ντρίνα στην περιοχή Ζβόρνικ και να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στα διερχόμενα οχήματα και στους επιβάτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συμφωνία με το ΝΑΤΟ προωθεί η κυβέρνηση... (2008-08-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (2007-09-21 00:00:00.0)
Παραμένει προτεκτοράτο (2004-07-03 00:00:00.0)
«Εκκλήσεις» Ανάν πριν την αλλαγή «σκυτάλης» ΟΗΕ - ΕΕ... (2002-11-20 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο Ρ. Κάρατζιτς (1996-07-20 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη επέμβαση (1996-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ