Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Νέα συμφωνία με το ΝΑΤΟ προωθεί η κυβέρνηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τη βραχυπρόθεσμη σύναψη νέας συμφωνίας Σερβίας - ΝΑΤΟ «για να ανοίξει ο δρόμος» για τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς, σαν να μην είχε ισοπεδωθεί απ' τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ η χώρα του πριν εννιά χρόνια!

Ο Σουτάνοβιτς γνωστοποίησε ακόμη τα σχέδια του Βελιγραδίου για την αγορά νέων πολεμικών αεροσκαφών (προφανώς από ΗΠΑ και τις λοιπές κραταιές χώρες του ΝΑΤΟ...) προσθέτοντας ότι ο επόμενος αμυντικός προϋπολογισμός θα είναι υψηλότερος απ' αυτόν του τρέχοντος έτους και «καλύτερα κατανεμημένος...»

Ωρες μετά, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς διασκέδασε τις εντυπώσεις για το ξεπούλημα της χώρας στα ευρωατλαντικά συμφέροντα, λέγοντας ότι μολονότι «πρωταρχικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξη στην ΕΕ» δεν πρόκειται να το πετύχει με την παραίτηση των διεκδικήσεών της απ' το Κοσσυφοπέδιο...

Περί της συμφωνίας ΗΠΑ - Κάρατζιτς

Μέσα σ' όλα αυτά, στο Βελιγράδι συνεχίζεται ο απόηχος της έκδοσης του Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Χτες, ο Μουσουλμάνος πρώην υπουργός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μοχάμεντ Σατσιρμπέγκοβιτς και ο Σερβοβόσνιος πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέξα Μπούχα, επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες καταγγελίες του Ράντοβαν Κάρατζιτς για συμφωνία το 1996 με τις ΗΠΑ με στόχο τη μη δίωξή του απ' το ΔΠΔ και αντάλλαγμα την «εξαφάνισή» του απ' το δημόσιο και πολιτικό βίο. Μάλιστα ο Σατσιρμπέγκοβιτς είπε σε εφημερίδα του Μόσταρ ότι ο διεθνής μεσολαβητής Ρίτσαρντ Φρόουικ είχε παραδεχτεί τότε «με ιδιαίτερη ευκολία» τη συμφωνία που είχε προσφέρει στον Κάρατζιτς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

  • Εκατοντάδες Σέρβοι πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω απ' τις πρεσβείες ΗΠΑ και Κροατίας στο Βελιγράδι, για να διαμαρτυρηθούν για ατιμώρητα εγκλήματα που έγιναν (το 1995) στη διάρκεια της φονικής επιχείρησης «Καταιγίδα» που πραγματοποίησαν Κροάτες στρατιωτικοί με την υποστήριξη της Δύσης και στόχο την εξολόθρευση και εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Σέρβων της Κράινα στην Κροατία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ