Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ι. Μπασμπούγ αρχηγός στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, μέχρι πρότινος αρχηγός του στρατού ξηράς, διαδέχτηκε τον Γιασάρ Μπουγιούκανιντ στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, μετά την απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Θεωρείται από πολλούς ως απόλυτος «κεμαλιστής», υπέρμαχος του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους. Ωστόσο φήμες θέλουν τον Ι. Μπασμπούγ να έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ρ. Τ. Ερντογάν για την υπόθεση της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Εργκένεκον», όταν ο ίδιος και ο πρωθυπουργός είχαν συνάντηση πριν πραγματοποιηθεί η επιχείρηση - σκούπα των 80 συλλήψεων, την ημέρα έναρξης της δίκης εναντίον του ΑΚΡ, που απαιτούσε την αναστολή της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ι. Μπασμπούγ θα παραμείνει στην ηγεσία του στρατεύματος για δύο χρόνια και χαρακτηρίζεται ως «παγερός πολεμιστής», ενώ από πολλούς αποτελεί έναν ικανότατο αντίπαλο για τον Ρ. Τ. Ερντογάν, εάν αποπειραθεί να παρεκκλίνει από τις αρχές της κοσμικότητας που ορίζει το τουρκικό Σύνταγμα, με πολλούς Τούρκους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το ΑΚΡ θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση με τη νέα στρατιωτική ηγεσία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, η κυβέρνηση της χώρας υποδεικνύει ως υπεύθυνο για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Ιστανμπούλ το ΡΚΚ.

Η τουρκική αστυνομία, επίσης, προχώρησε στις συλλήψεις τριών ατόμων που φέρονται να έχουν σχέση με την κατάρρευση του σχολικού κοιτώνα όπου βρήκαν το θάνατο 18 μαθήτριες. Οι συλληφθέντες είναι τοπικοί αξιωματούχοι της εκπαίδευσης, χωρίς να διευκρινίζονται οι κατηγορίες που τους βαραίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ