Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΑΡΚΙΣΑΝ ΣΙΝΓΧ ΣΑΡΖΙΤ
«Εφυγε» ο βετεράνος ηγέτης του ΚΚ Ινδίας (Μ)

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών, «έφυγε» από τη ζωή ο βετεράνος ηγέτης του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) Χαρκισάν Σινγχ Σαρζίτ, την περασμένη Παρασκευή, για τον οποίο το ΚΚΕ δημοσίευσε συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του Κόμματος, τόσο στο ΚΚΙ (Μαρξιστικό), όσο και στην οικογένεια του εκλιπόντος. Μια εξέχουσα προσωπικότητα του Κομμουνιστικού Κινήματος της Ινδίας, με 75 χρόνια πολιτικής ζωής. Ξεκίνησε τη δράση του από την εποχή της πάλης ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία.

Ο Χ. Σαρζίτ διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στο αναπτυσσόμενο αγροτικό κίνημα και στο ΚΚ στην Πουντζάμπ πριν αναλάβει την ηγεσία του ΚΚΙ, ενώ μετά τη διάσπαση μεσουράνησε ως ΓΓ του ΚΚΙ (μαρξιστικό), επί τέσσερις δεκαετίες. Μπήκε στο ΚΚ το 1934 και έγινε μέλος του Κογκρέσου του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1935. Εξελέγη Γραμματέας της επαρχίας Πουντζάμπ στο Κισάν Σάμπχα το 1938. Την ίδια χρονιά μετέβη στη Σαχαρανπούρ στην Ουτάρ Παρντές όπου και ξεκίνησε την έκδοση μηνιαίας εφημερίδας, με τίτλο «Τσινγκάρι» και συνελήφθη με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1940.

Επέδειξε μοναδική ικανότητα αυτοθυσίας και υπέρβασης δυσκολιών, παραμένοντας 10 χρόνια στη φυλακή και οκτώ στην παρανομία. Εξελέγη στην ΚΕ και το ΠΓ του ΚΚΙ το 1954 και συνέχισε ως ηγέτης του Κόμματος έως τη διάσπαση το 1964. Εδωσε μάχη ενάντια στον ρεβιζιονισμό και υπήρξε o πυρήνας της ηγεσίας που προχώρησε στη σύσταση του ΚΚΙ (μαρξιστικό). Διαδραμάτισε καίριο ρόλο το 1989, το 1996 και το 2004, ενάντια στη δημιουργία πολιτικών σχηματισμών και την ηγεσία κυβερνήσεων που απέκλειαν τις κομμουνιστικές δυνάμεις. Υπερασπίστηκε την εθνική ενότητα απέναντι σε διασπαστικές δυνάμεις, αναδεικνυόμενος σε ηγετική μορφή και εκπρόσωπο όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Αφιέρωσε τη δράση του στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και αξιών του κοσμικού κράτους, αλλά και στην προσπάθεια να διατηρήσει η Ινδία την ανεξαρτησία της και την αυτοτέλεια της εξωτερικής της πολιτικής, με γνώμονα στη δράση του τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ