Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Παραμένει προτεκτοράτο

Μήπως ξεχάσατε ποια κατάσταση επικρατεί στη Βοσνία; Εάν ναι, ο «διεθνής παράγοντας» φροντίζει να μας το θυμίζει. Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας για τη Βοσνία, Πάντι Ασντάουν, καθαίρεσε προχτές 60 Σέρβους αξιωματούχους της Βοσνίας και, μάλιστα, εκλεγμένους από τη σερβική κοινότητα της χώρας. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας, ο υπουργός Εσωτερικών, ο δήμαρχος του Πάλε, μια σειρά άλλοι δήμαρχοι κλπ. Ως αιτία της πρωτοφανούς αυτής ενέργειας προβλήθηκε «η αποτυχία των επισήμων αρχών της Βοσνίας, να συλλάβουν τον καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, Ρ. Κάρατζιτς».

Κι αν αναρωτιέστε, με ποιο δικαίωμα ο κ. Ασντάουν προχώρησε στην κίνηση αυτή, σας πληροφορούμε, ότι η περιβόητη συμφωνία του Ντέιτον, η οποία καθόρισε το καθεστώς της Βοσνίας, παρέχει ευρύτατες εξουσίες στον εκπρόσωπο του «διεθνή παράγοντα» και καθιστά, ουσιαστικά, τη χώρα αυτή ένα προτεκτοράτο. Εξουσίες, οι οποίες δεν είναι μόνο λόγια. Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι εγκαταστημένη, εδώ και χρόνια, πολυεθνική στρατιωτική δύναμη κατοχής - ανάμεσά τους και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Και για να μην σας μείνει καμιά αμφιβολία, για το ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο στην πολύπαθη αυτή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσης, έσπευσε να δηλώσει τη «σθεναρή υποστήριξη» των ΗΠΑ στην απόφαση του «υπαλλήλου» τους, Υπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ