Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Τιμωρούν το "όχι" μας»

Κομισιόν και ΗΠΑ προωθούν αναβάθμιση του «Αττίλα»

Eurokinissi

«Αντισταθήκαμε στα σχέδια ΗΠΑ - Αγγλίας και τώρα θέλουν να μας τιμωρήσουν. Παράλληλα να στείλουν και ένα μήνυμα σε όποιον άλλο επιλέξει τον ίδιο δρόμο». Αυτό είναι το νόημα των χτεσινών δηλώσεων της κυπριακής ηγεσίας, σχετικά με τη στάση που τηρούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απέναντι στο Κυπριακό. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών την επιβεβαιώνουν απόλυτα. Κανονισμός που προωθεί η Κομισιόν κατευθύνει μπόλικο κοινοτικό χρήμα στα ταμεία της κατοχικής ηγεσίας, ενώ εντείνονται οι κινήσεις για παράκαμψη της Λευκωσίας και διακίνηση των τουρκοκυπριακών προϊόντων απ' ευθείας από τα λιμάνια των Κατεχομένων. Επίσης για απ' ευθείας πτήσεις στα εκεί αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το προσχέδιο Κανονισμού που προωθεί η Κομισιόν, η ίδια θα έχει την επίβλεψη, αλλά η έγκριση των χρηματοδοτήσεων ύψους 263,13 εκατ. ευρώ στα Κατεχόμενα θα γίνεται από ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το προσχέδιο - με τίτλο «Πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου, που δημιουργεί ένα όργανο οικονομικής υποστήριξης για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας» - θα εξεταστεί στη συνεδρία της Κομισιόν της προσεχούς Τετάρτης. Η απόφαση λαμβάνεται με ομοφωνία. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν στη Λευκωσία, να μην προβάλει άρνηση, αναμένονται τεράστιες.

Οπως τονίζεται στο προσχέδιο, στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων και η οικονομική ενοποίηση του νησιού. Η ενίσχυση απευθύνεται μεταξύ άλλων σε τοπικές αρχές, συνεταιρισμούς και εκπροσώπους «κοινωνίας πολιτών», κοινωνικούς εταίρους, σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα. Οπως έχει συμβεί και αλλού, αναμένεται αρκετά τρωκτικά να ροκανίσουν μπόλικο χρήμα.

Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχε στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο τελευταίος διαβεβαίωσε τον Τουρκοκύπριο για τη δέσμευση της Βρετανίας στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, ώστε να τερματιστεί η οικονομική «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων. Ο Ταλάτ επέμεινε στον τερματισμό της «απομόνωσης». Οπως είπε, οι Τουρκοκύπριοι το αξίζουν αυτό γιατί εργάστηκαν «σκληρά για την επανένωση της Κύπρου».

Με δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, σε δημοσιογράφους είπε ότι η ανταπόκριση που βρήκε στο Λονδίνο ήταν πολύ θετική, αφού η Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο και μια από τις υποχρεώσεις της είναι να εργαστεί πάνω στα θέματα για τερματισμό της «απομόνωσης». «Ηταν μια πολύ ικανοποιητική συνάντηση» συνέχισε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να έχουν επαφή.

Σε ερώτηση αν η θετική ανταπόκριση του Λονδίνου αφορά και το θέμα των απευθείας πτήσεων προς τα Κατεχόμενα και τη χρήση των εκεί λιμανιών, ο Ταλάτ απάντησε «όλα». Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εργάζεται πάνω στο θέμα «του ελεύθερου εμπορίου, απευθείας πτήσεων και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφευχθούν». Τέλος, σε άλλη ερώτηση, αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Ταλάτ απάντησε θετικά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν πρόκειται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς υπό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος - πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία - δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει να διαφοροποιήσει σημεία του «σχεδίου Ανάν», που θα καθιστούσαν ευκολότερη τη συμμετοχή της Κύπρου, μετά τη λύση, στα όργανα της ΕΕ. Συμπλήρωσε ότι το Κυπριακό δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά ότι υπάρχει ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ. «Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση ευρωπαϊκών αρχών και κριτηρίων, αλλά αυτή τη στιγμή ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επανέναρξη των συνομιλιών στο εγγύς μέλλον», είπε.

Ακόμα δήλωσε ότι η Τουρκία δε θέλει να εμπλακεί αυτή τη στιγμή σε νέες συνομιλίες, αφού έχει απαλλαγεί των ευθυνών της στο Κυπριακό, ενώ η ΕΕ έχει άλλες προτεραιότητες. Υπογράμμισε ότι «οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν είναι απλώς απογοητευμένοι, αλλά οργισμένοι με την ελληνοκυπριακή πλευρά και θέλουν να της διδάξουν ένα μάθημα, ότι θα υποφέρει όποιος αντιταχθεί στις επιθυμίες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ