Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Θαύμα!»

Αυτό μάλιστα κι αν είναι «θαύμα».

Θα βλέπετε κι εσείς πιστεύω με πόση ταχύτητα, παρακάμπτοντας κάθε γραφειοκρατική διαδικασία απ' αυτές που σκόπιμα παιδεύουν τους πολίτες, κάθε χρονοβόρα μελέτη, κάθε εμπόδιο στις αποφάσεις, κάθε δυσκολία «εξεύρεσης» πόρων και κονδυλίων, κάθε νομικό κώλυμα, το αστικό κράτος στήνει στο άψε - σβήσε τεράστια έργα. Γέφυρες, δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις με φανάρια, κτίρια, λεωφόρους, τραμ, ανισόπεδους κόμβους, (αναπτύσσει και κύκλωμα με κάμερες χαφιέδες) κλπ., κλπ., κλπ.

Ναι. Αυτά τα κάνει ένα κράτος (αστικό) επειδή το απαιτούν τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας της ΕΕ και οι ανάγκες των ΗΠΑ και του NATO. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες απλώς είναι συγκυριακά ένα σπουδαίο κίνητρο και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ένα ακόμα γύρο αρπαχτής για το μονοπωλιακό κεφάλαιο και τους κρατικοδίαιτους μηχανισμούς (πιο σικ ως διαπλεκόμενα).

Και τώρα λέω εγώ, μα υπάρχουν στ' αλήθεια τέτοιες δυνατότητες; Πάντα είχα την απορία, γιατί κι όλα τα άλλα κρατικά νοσοκομεία να μην είναι σαν της Αεροπορίας ή το «401»; Αφού κι αυτά κρατικά είναι. Ετσι σκέφτομαι... πώς...

Οταν για δεκαετίες οι κάτοικοι πολλών περιοχών έχουν κάνει αγώνες για να μπει ένα φανάρι σε σχολικές διαβάσεις που υπάρχουν παιδάκια θύματα τροχαίων, το αστικό αυτό κράτος αρνείται.

Οταν η ανεργία τσακίζει και η ακρίβεια σαρώνει, όταν οι λογαριασμοί πλακώνουν μαζεμένοι και μας πνίγουν, κι όταν ο συνταξιούχος δεν έχει για τα φάρμακα του, πού είναι ρε παιδιά το κράτος;

Κι όταν οι αγρότες ξεκληρίζονται από την ΕΕ, κι όταν οι τράπεζες βάζουν στο χέρι ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, πού είναι αυτό το κράτος το καπάτσο;

Μα βέβαια τα ερωτήματά μου είναι ρητορικά, καλά το καταλάβατε. Η αλήθεια αποκαλύπτεται καθώς οι μάσκες πέφτουν και τα καλοσυσκευασμένα ψέματα πολυτελείας των αστών διασύρονται μπροστά στα μάτια της καθημερινής μας πραγματικότητας.

Για μας το κράτος είναι καπάτσο με τα ΜΑΤ για να μας δέρνει, για να κατεβάζει τα πανό μας στη στιγμή, για να πεθαίνουμε μέσα σ' ασθενοφόρα που τα κλείνει η κίνηση, για να μας παίρνει και το τελευταίο φράγκο(!) από την τσέπη, για να μας παρακολουθούν παντού σαν τρομοκράτες...

Εδώ ταιριάζει μια παροιμία: «Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα». Εμείς είμαστε η γλάστρα φυσικά. Κι αν περάσουμε απ' τη γέφυρα (με 10 ευρώ, το τζάμπα πέθανε) ή απ' τον τάδε κόμβο, δεν έγιναν για μας. Γιατί την ίδια ώρα θα περνούν κατά εκατοντάδες με κάθε μέσο τα συμφέροντα τους σαν εμπορεύματα, στρατός, μηχανισμοί καταστολής, σαν μερικώς απασχολούμενοι. Χωρίς αυτά, γέφυρα (Ρίου - Αντιρρίου) γιοκ στον αιώνα τον άπαντα. Οπως εκτροπή (του Αχελώου) γιοκ. Οπως σύνταξη γιοκ και λοιπά προς εργαζομένους γιοκ.

Γιατί την ίδια ώρα που το «πανίσχυρο» αστικό τους κράτος θα κάνει τέτοια «θαύματα» όπου έχει το συμφέρον, θα εξακολουθούν να πέφτουν στέγες σε σχολεία, να καίγονται τα δάση, να πνίγονται περιοχές σε κάθε βροχούλα, να υποφέρουν ασθενείς στους διαδρόμους με τα ράντσα, να απλώνονται η ανεργία και η φτώχεια, να ξεροσταλιάζουμε στο μποτιλιάρισμα και το νέφος, και όλη η χαρά μας να εγκλωβίζεται σε κανένα γκολ για παρηγοριά.

Μέχρι την ώρα που θα σημάνει Λαϊκό Μέτωπο!


Λυκούργος ΜΠΟΖΙΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ