Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στάση αναμονής στο εσωκομματικό πεδίο

Οι υπό διαμόρφωση εσωκομματικοί συσχετισμοί στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Γ. Παπανδρέου, θα γίνει στις 10-12 του Δεκέμβρη 2004, φαίνεται πως προς το παρόν λειτουργούν εξισορροπητικά. Ετσι, 48 ώρες μετά την παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ των βασικών σημείων της νέας Διακήρυξης, όλες οι αντιδράσεις ήταν χλιαρές και υποδήλωναν μια στάση είτε αποδοχής είτε αναμονής, χωρίς να απουσιάζει και ο προβληματισμός, που όμως ακόμα δεν έχει πλήρως σχηματοποιηθεί.

Από χτεσινά ρεπορτάζ στον Τύπο αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι προδιαγεγραμμένη μέσα στα πλαίσια που καθορίστηκαν με τις διαδικασίες που δρομολόγησε ο Γ. Παπανδρέου άμα τη αναδείξει του στη θέση του προέδρου. Οπως αναφέρεται στα «Νέα», «στα "θετικά" των αποφάσεων Παπανδρέου καταγράφονται η σαφής πρόθεσή του να ανοίξει πραγματικό διάλογο με την κοινωνία, ο καθαρός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος της προοδευτικής Αριστεράς, η εγκατάλειψη της διεύρυνσης προς τα κεντροδεξιά, η αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από την Αριστερά και ο περιορισμός των στελεχών που εξέφραζαν τον "κυβερνητισμό" της τελευταίας περιόδου».

Ο προβληματισμός, σημειώνεται, που καταγράφεται αφορά στο γεγονός ότι απουσιάζει - σύμφωνα με όσα προτείνονται - η ενδιάμεση δομή του κόμματος και η θεσμοθέτηση ενός καθαρά πολιτικού οργάνου για τη χάραξη γραμμής και παραγωγή πολιτικής. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς τόσο η απουσία ενδιάμεσης δομής όσο και η απουσία πολιτικού-καθοδηγητικού οργάνου είναι το «κλειδί» για το ΠΑΣΟΚ που θέλει ο Γ. Παπανδρέου. Μια κριτική η οποία συνοδεύεται από την εκτίμηση αρκετών στελεχών που χαρακτηρίζουν «δυσκίνητα και μη λειτουργικά» τα καινούρια όργανα του κόμματος.

Το άλλο πεδίο στο οποίο αναπτύσσονται οι εσωκομματικοί συσχετισμοί είναι αυτό της συμμετοχής προσώπων. Εδώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να προλάβει εξελίξεις και να προκαταλάβει αντιδράσεις, διακηρύσσει ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί προσώπων. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου διευκρίνιζαν ότι τόσο ο Π. Ευθυμίου όσο και ο Α. Τσοχατζόπουλος και η Βάσω Παπανδρέου θα αξιοποιηθούν σύντομα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές του προέδρου ενόψει της ανακοίνωσης των προσυνεδριακών οργάνων του κόμματος.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το «Εθνος», ο Γ. Παπανδρέου ήδη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Λαλιώτη, στον οποίο πρότεινε θέση στη Γραμματεία αλλά και άλλες εναλλακτικές θέσεις, όμως ο πρώην γραμματέας και υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε ότι δε διεκδικεί αξιώματα. Ανάλογη επικοινωνία έγινε και με τους Μ. Χρυσοχοΐδη, Απ. Κακλαμάνη, Γ. Παπαντωνίου, Α. Τσοχατζόπουλο και Γερ. Αρσένη. Στον τελευταίο από αυτούς πρότεινε να συμμετέχει στην επιτροπή που θα διαχειριστεί τις επαφές με διεθνείς προσωπικότητες ενόψει του συνεδρίου και ο πρώην υπουργός άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ