Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΝΔ συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Επαλήθευση της εκτίμησης ότι η πολιτική που θα ασκηθεί από την ΝΔ δε θα διαφέρει από εκείνη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων της Β΄ Λυκείου και την ίδρυση νέων τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης η φράση «συνέχεια του κράτους» που χρησιμοποιεί η υπουργός Παιδείας για να δικαιολογήσει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ουσιαστικά σημαίνει τη συνέχεια τις ίδιας πολιτικής που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ. Για το τελευταίο είπε ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κρίνει αρνητικά το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν προκύψει από την πολιτική των τελευταίων χρόνων. Αυτό όμως, συνέχισε, που χρειάζεται, είναι να δούμε την πρόθεση της κυβέρνησης για το πώς θα απαλλαγεί το σχολείο από την ανταγωνιστική υστερία της ελεύθερης αγοράς και πώς θα μετατραπεί σε έναν χώρο παραγωγής της γνώσης.

Αναφερόμενος στην ίδρυση νέων τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, είπε ότι λείπει από το νομοσχέδιο μια επιστημονική ανάλυση αναφορικά με την ίδρυσή τους και το μόνο που λέγεται είναι ότι πρέπει να ιδρυθούν επειδή περιλαμβάνονται ήδη στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων.

Για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών είπε ότι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το προηγούμενο καθεστώς με την ύπαρξη πινάκων που αφορούν διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικών και δε δημιουργούν το απαιτούμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον αφού οι λειτουργοί της Παιδείας ζουν κάτω από το φόβο της απόλυσης ή της νέας σύμβασης.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης ζήτησε την αναβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών των πανεπιστημίων και είπε ότι η επετηρίδα διορισμού αποτελεί μια «Λυδία Λίθο αρκεί να αξιοποιηθεί όπως πρέπει».

Οσο δε για την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου, είπε ότι είναι λάθος να καταργούνται εξετάσεις και μαθήματα χωρίς να υπάρχει μια πλήρης εκπαιδευτικά επιστημονική αιτιολογία.

Από τη μεριά της η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, είπε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα που εκκρεμούν αλλά υλοποιεί και προεκλογικές δεσμεύσεις όπως η κατάργηση των πανελληνίων της Β΄ Λυκείου. Ανέφερε δε ότι από το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει «εθνικός διάλογος για την Παιδεία» στον οποίο θα τεθούν όλα τα σοβαρά ζητήματα της εκπαίδευσης.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Σ. Ράπτη είπε ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και αποσπασματικό ενώ παρόμοια κριτική άσκησε και η Α. Ξηροτύρη του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ