Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ- ΗΠΑ
Συνάντηση κορυφής

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και της ΛΔ Κορέας Πάεκ Ναμ Σουν συναντήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, στο περιθώριο των εργασιών του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Αντικείμενο της 20λεπτης συνομιλίας των δύο ανδρών, η πρώτη μετά από δύο χρόνια, ήταν οι προτάσεις των δύο πλευρών για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο Πάουελ δήλωσε στον ομόλογό του ότι «υπάρχει ευκαιρία για πραγματική πρόοδο», ωστόσο επέμεινε στις προτάσεις που διατυπώθηκαν και στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Πεκίνο - προτάσεις που περιλαμβάνουν τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ έπειτα από ένα μεταβατικό διάστημα τριών μηνών και την παράλληλη παροχή οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Σε ανακοίνωσή της η Πιονγιάνγκ ανέφερε ότι ο Πάεκ τόνισε στον Πάουελ πως οι δύο χώρες δεν είναι ανάγκη να είναι «μόνιμοι εχθροί», αν οι ΗΠΑ βάλουν τέλος στην «εχθρική πολιτική τους». Παράλληλα και ο ανώτατος αξιωματούχος της ΛΔ Κορέας επανέλαβε τη θέση της χώρας του για παροχή κινήτρων (στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται εγγυήσεις για την ασφάλεια της ΛΔ Κορέας) που θα οδηγήσουν στο πάγωμα του προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ