Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΠΕΡΟΥ - ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απεργιακός πυρετός

ΛΙΜΑ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ - ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.-

Το θερμόμετρο, παρότι χειμώνας στη Νότια Αμερική, έχει αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς απεργίες ξεσπούν συνεχώς σε διάφορες χώρες της αμερικανικής υποηπείρου.

Στο Περού, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών με μεγάλη προειδοποιητική διαδήλωση προχθές στη Λίμα, ουσιαστικά, ανακοίνωσε την πανεθνική απεργία ενάντια στην κυβέρνηση Τολέδο, για την επόμενη Τρίτη, μέρα που θα αρχίσει το Κόπα Αμέρικα. Η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και «παράγοντες» κατηγορούν τη Γενική Συνομοσπονδία ως «κομμουνιστικά υποκινούμενη», ώστε να αμαυρώσει το πρόσωπο της χώρας και να καταστρέψει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πόλη Αγιακούτσο ως απάντηση στην κατασταλτική βία της αστυνομίας, που προσπάθησε να διαλύσει, με δακρυγόνα και χημικά, διαδήλωση που πραγματοποιούσαν δάσκαλοι, οι οποίοι κατέλαβαν το περιφερειακό υπουργείο Παιδείας από την περασμένη βδομάδα. Πληροφορίες, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν, κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και τουλάχιστον 34 τραυματίες στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, που, σύμφωνα με ανώτερο περιφερειακό αξιωματούχο, προκάλεσαν «αναρχία». Η κυβέρνηση κατηγόρησε για τις ταραχές οπαδούς της αντάρτικης οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» ότι «διείσδυσαν στις διαδηλώσεις για να προκαλέσουν χάος».

Στον Αγιο Δομίνικο, χθες το ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό 23 νοσοκομειακών μονάδων ξεκίνησε κινητοποιήσεις, απαιτώντας υψηλότερες αποδοχές και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, αλλά και των συνθηκών εργασίας τους. Το σύνολο των εργαζομένων σε 173 νοσοκομεία έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα σε στάσεις εργασίας, αλλά είναι το πρώτο κύμα 24ωρων απεργιών.

Τέλος, στη Χιλή χθες, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία χαλκού Dona Ines de Collahuasi ανακοίνωσαν την αναστολή της χθεσινής 24ωρης απεργίας, δίνοντας τελευταία προθεσμία στις διαμεσολαβητικές ενέργειες της κυβέρνησης με την εταιρία και τους εργαζόμενους, αναφορικά με την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης - με αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους και την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων - για την Πέμπτη. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα ξεκινήσουν επ' αόριστον απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ