Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν σήμερα οι αρχαιολόγοι

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία προκήρυξε για σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, απαιτώντας την απόσυρση του άρθρου 11 του νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και άλλες διατάξεις», με το οποίο προβλέπεται η μετάταξη αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ), με πτυχίο Αρχαιολογίας, στον κλάδο ΠΕ2 Αρχαιολόγων. Για το θέμα που χαρακτηρίζεται «θεσμικό και αφορά στην τήρηση των νόμων που ισχύουν», ο ΣΕΑ απηύθυνε επιστολή στον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού ζητώντας «την άμεση απόσυρση του άρθρου 11».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την προτεινόμενη ρύθμιση, τονίζοντας: Παραβιάζεται ο μόνος νόμιμος τρόπος εισαγωγής στον κλάδο, δηλαδή ο γραπτός διαγωνισμός επί του αρχαιολογικού αντικειμένου. Συνιστά εμπαιγμό των ήδη υπηρετούντων αρχαιολόγους, καθώς διαταράσσει την ιεραρχία, προτάσσοντας υπαλλήλους με μειωμένο συνολικό χρόνο υπηρεσίας και χωρίς εμπειρία στο αρχαιολογικό έργο. Εντάσσει τους υπό μετάταξη υπαλλήλους σε ειδικό προνομιακό καθεστώς, στο οποίο διατηρούν όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, που ισχύουν για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς παράλληλα να επιφορτίζονται με τις υποχρεώσεις των υπηρετούντων στον κλάδο αρχαιολόγων. Προκαλεί σκανδαλωδώς τους χιλιάδες υποψηφίους του εν εξελίξει διαγωνισμού και τους επί χρόνια εργαζόμενους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ, οι οποίοι είτε είναι άνεργοι είτε σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας, σε αντίθεση με τους υπό μετάταξη αποφοίτους της ΕΣΔΔ.

Τονίζεται, επίσης, ότι αποτελεί φωτογραφική ρύθμιση, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα μετάταξης σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου και ότι υποσκάπτει τους αγώνες των αρχαιολόγων για θεσμική τους αναβάθμιση, με την εφαρμογή του νόμου περί της νέας θεσμοθέτησης ειδικού Βαθμολογίου - Μισθολογίου.

Ο ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του κύρους και της συνοχής του κλάδου, καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αναγκαίες προϋποθέσεις για την προστασία της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ