Σάββατο 10 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κι άλλα μεταλλαγμένα!
  • Νέα κρούσματα γενετικώς τροποποιημένων σπόρων στο νομό Λάρισας
  • Ανεπαρκείς αποδεικνύονται οι έλεγχοι
  • Ανακοίνωση καταγγελίας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το φαινόμενο προώθησης, σε ανυποψίαστους αγρότες της χώρας, γενετικώς τροποποιημένων σπόρων, από τους αντιπροσώπους, στην Ελλάδα, των πολυεθνικών εταιριών που τους παράγουν. Δημιουργούνται έντονες ανησυχίες για το αν και πού αλλού έχουν προωθηθεί και καλλιεργηθεί, πέρα από τα κρούσματα που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί, δεδομένου ότι οι έλεγχοι που γίνονται -στο βαθμό που γίνονται...- είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς.

Υστερα από τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα εύρεσης καλλιεργειών μεταλλαγμένου καλαμποκιού στις επαρχίες Τυρνάβου και Φαρσάλων, δύο νέες περιπτώσεις μεταλλαγμένων καλλιεργειών καλαμποκιού εντοπίστηκαν στην Επαρχία Ελασσόνας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ρ». Οπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα μας, η πρώτη καλλιέργεια βρέθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους στο χωριό Σαραντάπορο σε έκταση 28 στρεμμάτων, ενώ η δεύτερη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε στο χωριό Πύθιο σε έκταση 30 στρεμμάτων.

Και τα δύο κρούσματα αφορούν εισαχθέντα σπόρο της ποικιλίας «mitic», της ίδιας δηλαδή που είχε χρησιμοποιηθεί και στις καλλιέργειες όπου εντοπίστηκαν, πριν λίγες μέρες, γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι στις επαρχίες Τυρνάβου και Φαρσάλων. Το γεγονός ότι όλες οι περιπτώσεις αφορούν στην ίδια σπορομερίδα κάνει πολλούς να ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο χρήσης της συγκεκριμένης ποικιλίας και σε άλλες περιοχές του νομού, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στις πληροφορίες για τον εντοπισμό γενετικώς τροποποιημένου σπόρου καλαμποκιού στο Πύθιο Ελασσόνας δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως μέχρι χτες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο «Ρ» επικοινώνησε με το Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ), προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η ύπαρξη γενετικώς τροποποιημένου σπόρου σε καλλιέργεια του χωριού. Συγκεκριμένη απάντηση, όμως, δε δόθηκε καθώς οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι έχουν άγνοια!!! Απάντηση δεν πήραμε ούτε όσον αφορά στο αν και με ποια διαδικασία πρέπει να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Επιπλέον, επικοινωνήσαμε και με τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσαν αναρμόδιοι.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα μεταλλαγμένα καταδεικνύει, για μια ακόμα φορά, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τους ελέγχους.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση καταγγελίας για την ανεξέλεγκτη διασπορά επιμολυσμένων ή μεταλλαγμένων σπόρων εξέδωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι αυτή δείχνει «πως το κράτος και οι κυβερνήσεις, τόσο η προηγούμενη, όσο και η τωρινή, έχουν σοβαρότατες ευθύνες για τη συνολική εξέλιξη της κατάστασης γύρω από την υπόθεση των μεταλλαγμένων».

Και υπογραμμίζει: «Πρόκειται για μέρος ενός γενικότερου σχεδίου εισβολής των μεταλλαγμένων στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την άρση των όποιων εμποδίων από την πλευρά των χωρών - μελών και με στόχο την εξαπάτηση των λαών που αντιδρούν.

Η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, ακολουθεί διπρόσωπη τακτική. Από τη μια για τα «μάτια του κόσμου» καταψήφισε στη Σύνοδο των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης την ελεύθερη διακίνηση των μεταλλαγμένων και από την άλλη αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες στη χώρα μας για να αλωνίζουν οι πολυεθνικές που λυμαίνονται τη σποροπαραγωγή και τα μεταλλαγμένα. Η υπόθεση είναι από σοβαρή έως και επικίνδυνη για την εξέλιξη που μπορεί να έχει αυτή η ιστορία και τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που θα προκαλέσει στην πανίδα, στη χλωρίδα, στον άνθρωπο και γενικά το περιβάλλον.

Το ΚΚΕ έγκαιρα πήρε θέση κατηγορηματικά ενάντια στα μεταλλαγμένα και όχι ενάντια στην επιστήμη και στην αξιοποίησή της.

Πήρε θέση ενάντια και ταυτόχρονα ανέπτυξε δράση μέσα στο μαζικό κίνημα για την απόκρουση της απειλής και την κατάργηση στην πράξη των νόμων που επιτρέπουν τα μεταλλαγμένα».

Καταλήγοντας τονίζει: «Σ' αυτή την κατεύθυνση της ριζικής αντίθεσης και της δράσης και όχι των λόγων και της δημαγωγίας καλεί και στο νομό Λάρισας τους μαζικούς φορείς να δραστηριοποιηθούν.

Παράλληλα, ως κόμμα θα αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών, για να πάρει μαζικό και πολιτικοποιημένο χαρακτήρα το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ