Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας

Στιγμηότυπο απο την προχτεσινή διαδήλωση όπου ένας διαδηλωτής κρατάει Αιτινή σημαία

Associated Press

Στιγμηότυπο απο την προχτεσινή διαδήλωση όπου ένας διαδηλωτής κρατάει Αιτινή σημαία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στο στόχαστρο των χιλιάδων διαδηλωτών, ο ίδιος ο δήμαρχος του «Μεγάλου Μήλου», ο Ρούντολφ Τζουλιάνι και η πολιτική που ακολουθεί προκειμένου να «εκκαθαρίσει» τη Νέα Υόρκη από «μιάσματα» και εγκληματίες, εξαπολύοντας στους δρόμους «τάγματα θανάτου» που σκοτώνουν αδιακρίτως αθώους πολίτες που το μοναδικό αμάρτημά τους ήταν το χρώμα του δέρματός τους.

Από το Μπρούκλιν έως το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν πολλά τμήματα της πόλης και αρκετά χιλιόμετρα βροντοφωνάζοντας και αξιώνοντας την παραίτηση του Ρούντολφ Τζουλιάνι, με αφορμή τη στάση που έχει τηρήσει στις δολοφονίες άοπλων μαύρων από αστυνομικούς με πολιτικά. Οι διαδηλωτές δήλωσαν μάλιστα ότι τους αναμένει μεγάλος αγώνας και πολλές κινητοποιήσεις ώστε να αποτρέψουν την εκλογή του Τζουλιάνι στη Γερουσία, στις εκλογές του Νοέμβρη.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη στάση της αστυνομίας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ο κύριος στόχος τους ήταν ο Τζουλιάνι, τον οποίον παρουσίασαν ως νέο Αδόλφο Χίτλερ. «Ο Τζουλιάνι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «Ο Τζουλιάνι είναι ο νέος Χίτλερ», έγραφαν μερικά από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

«Αμάντου Ντιάλο - Πάτρικ Ντόρισμοντ - Μάλκολμ Φέργκιουσον», φώναζαν οι διαδηλωτές, κυρίως οι αϊτινής καταγωγής και «Ο Τζουλιάνι πρέπει να φύγει», ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Οι αναφορές των διαδηλωτών αφορούν κατ' αρχήν τον Αμάντου Ντιάλο που δολοφονήθηκε πέρυσι από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, οι οποίοι δε διώκονται για δολοφονία. Οσο για τον Ντόρισμοντ δέχτηκε τα πυρά της αστυνομίας από τα οποία και υπέκυψε, έξω από ένα μπαρ στο Μανχάταν. Ενώ ο Φέργκιουσον δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στη διάρκεια έρευνας για τον εντοπισμό λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Τα δύο τελευταία αυτά θύματα, Ντόρισμοντ και Φέργκιουσον σκοτώθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Σε όλες αυτές τις εν ψυχρώ δολοφονίες αθώων από τα όργανα της τάξης που κυκλοφορούν με πολιτικά, ο Τζουλιάνι υπερασπίστηκε τους αστυνομικούς και επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στα θύματα ότι με τη στάση τους προκάλεσαν τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Οσο για τη διαδήλωση διαμαρτυρίας, ο Τζουλιάνι δήλωσε ότι... «ο λαός έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Εγώ πραγματικά δεν έχω πρόβλημα με αυτό, εφόσον η διαδήλωση είναι ειρηνική. Εάν όμως δεν είναι ειρηνική, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συλληφθούν»!

Ωστόσο, παρά την ένταση που επικρατούσε, η διαδήλωση ήταν απολύτως ειρηνική, ενώ οι συγκεντρωθέντες υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τον Αμπνερ Λουίμα, τον αϊτινό μετανάστη που κακοποιήθηκε από αστυνομικό, το 1997, σε αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν. Οταν έλαβε το λόγο ο αϊτινός μετανάστης ανέφερε: «Εχουμε κουραστεί να μας παρουσιάζουν ως λαθρεμπόρους ναρκωτικών και ως εγκληματίες. Θέλουμε να μας κρίνουν για τις πράξεις μας και όχι για το χρώμα του δέρματός μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ