Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συνάντηση υφυπουργών για προετοιμασία της διάσκεψης κορυφής

ΣΕΟΥΛ.-

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας και της Νότιας Κορέας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα σε τοποθεσία της κορεατικής χερσονήσου προκειμένου να προετοιμάσουν την ατζέντα συνομιλιών της ιστορικής διάσκεψης κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνη.

Το ίδιο 24ωρο, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως αναλυτές του νοτιοκορεατικού επενδυτικού ομίλου «Goldman Sachs» άρχισαν να προβαίνουν ήδη σε εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος μιας ενδεχόμενης ένωσης ανάμεσα σε Νότια και ΛΔ Κορέας. Οι αναλυτές του ινστιτούτου προβλέπουν πως σε μία τέτοια περίπτωση το κόστος σε μία περίοδο 10 ετών θα ανέλθει σε 770 δισ. έως και 3,5 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του Σουν Μπάε Κιμ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας ασιατικής οικονομίας του ομίλου, το γεγονός πως η παραγωγικότητα της ΛΔ Κορέας εκτιμάται πως αποτελεί το 10% της παραγωγικότητας στη Ν. Κορέα, «θα αναγκάσει τους ιθύνοντες να αποφύγουν το γερμανικό μοντέλο ενοποίησης, προτιμώντας ενδεχομένως μία στρατηγική που θα προκρίνει τη ροή κεφαλαίων προς το Βορρά, αντί της ροής εργατικών χεριών προς το Νότο». Ο επικεφαλής των αναλυτών της «Goldman Sachs» εκτιμά επιπλέον πως το κόστος μίας «ενδεχόμενης ένωσης» θα είναι τέτοιο που θα απαιτήσει την οικονομική συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας.

Εγγραφα του πενταγώνου των ΗΠΑ για τον πόλεμο της Κορέας

Νέα στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, μετά από αίτηση Κορεατών που έχασαν συγγενείς στη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», στα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου αποδεικνύεται πως στην αρχή του πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, Νοτιοκορεάτες στρατιώτες υπό την επιτήρηση και γνώση Αμερικανών αξιωματούχων εκτέλεσαν εν ψυχρώ περισσότερους από 2.000 Κορεάτες κρατούμενους, επειδή είχαν υπόνοιες πως ήταν κομμουνιστές!

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, μεταξύ των εγγράφων του αμερικανικού πενταγώνου υπάρχουν και φωτογραφίες που απεικονίζουν μαζικό τάφο στο Ταεζόν. Σύμφωνα πάντα με τα πρακτορεία, τα έγγραφα είναι δύο σύντομες αναφορές του Αμερικανικού στρατού για εκτελέσεις στο κορεατικό χωριό Ντοκσόν και αλληλογραφία μεταξύ ανώτερων στρατιωτικών και διπλωματικών αξιωματούχων. Ενα απ' αυτά τα έγγραφα εμφανίζει τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κορέα, Τζον Μούτσιο, να πιέζει τον πρόεδρο της Κορέας Σίνγκμαν Ρι και τον υπουργό Αμυνας, Σιν Σουνγκ-μο «να θέσει τέλος σ' αυτές τις μαζικές εκτελέσεις θεωρώντας τες παράνομες και απάνθρωπες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαγόρευσαν κόμμα ως απειλή για τη «δημοκρατική τάξη» (2014-12-20 00:00:00.0)
Σενάρια για το ναυάγιο κορβέτας (2010-03-30 00:00:00.0)
Πρόταση για ειρηνευτική συμφωνία (2010-01-12 00:00:00.0)
Προτείνουν εφ' όλης της «ύλης» συνομιλίες για τα πυρηνικά (2005-04-01 00:00:00.0)
Εναρξη συνομιλιών «διερευνητικού» τύπου... (2003-04-24 00:00:00.0)
Εφυγαν οι Πολωνοί (1995-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ