Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Εναρξη συνομιλιών «διερευνητικού» τύπου...

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες κοντά στην ουδέτερη ζώνη

Associated Press

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες κοντά στην ουδέτερη ζώνη
ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Δεν υπήρξαν δηλώσεις μετά τη χτεσινή πρώτη μέρα των συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της ΛΔ Κορέας στο μέγαρο «Diaoyutai» του Δυτικού Πεκίνου. Ουδείς αξιωματούχος θέλησε - για ευνόητους λόγους - να προβεί σε οιεσδήποτε δηλώσεις, με πρώτον τον Αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι, που απέφυγε τους δημοσιογράφους λέγοντας: «Καμία δήλωση για σήμερα... Ευχαριστώ».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας, αναφορικά με τις συνομιλίες στο Πεκίνο, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, είπε πως στο πρώτο στάδιο έναρξης των επαφών αυτών «δεν τίθεται κανένα ζήτημα στην τράπεζα διαλόγου... καθώς κάθε πλευρά θα παρουσιάσει τις θέσεις της...». Υπεραμύνθηκε του «πολυμερούς» χαρακτήρα του πλαισίου των συνομιλιών, λέγοντας πως οι Κινέζοι παίζουν ενεργό ρόλο και όχι εκείνον του παρατηρητή. Δεν απέκλεισε τη συμμετοχή αξιωματούχων από Ιαπωνία και Νότια Κορέα σε επόμενο γύρο συνομιλιών.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών στο Πεκίνο (που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως αύριο Μ. Παρασκευή), ο Τζέιμς Κέλι συναντήθηκε με δύο υφυπουργούς Εξωτερικών της Κίνας έχοντας, όπως το χαρακτήρισε, «συνάντηση εργασίας».

Επιβεβαίωση των σχέσεων
Κίνας - ΛΔ Κορέας

Την ίδια περίπου ώρα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua» μετέδιδε την είδηση συνάντησης του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο με τον πρώτο αντιπρόεδρο της βορειοκορεατικής Επιτροπής Αμυνας και γενικό διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, Ζο Μιονγκρόκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Κινέζος ηγέτης σημείωσε πως η ηγεσία και οι λαοί των δύο χωρών «έχουν εγκαθιδρύσει βαθιά φιλία στο μακροπρόθεσμο επαναστατικό αγώνα και για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση». Ο ίδιος σημείωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του «Xinhua», πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και η κινεζική κυβέρνηση εκτιμούν την παραδοσιακή φιλία με τη ΔΛ Κορέας και επιθυμούν να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις καλές σχέσεις συνεργασίας με τους συντρόφους της ΛΔ Κορέας». Αραγε, αυτές οι δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου να ήταν μια έμμεση απάντηση στο γνωστό μνημόνιο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ περί άσκησης πιέσεων από Ουάσιγκτον και Πεκίνο με στόχο την αποπομπή της ηγεσίας της ΛΔ Κορέας;

Η Σεούλ συνιστά «υπομονή»...

Στο μεταξύ, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Γιουν Γιανγκ-κουάν αναφερόμενος στις συνομιλίες Αμερικανών και Βορειοκορεατών στο Πεκίνο συνέστησε σε όλους τους ενδιαφερόμενους «υπομονή», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αξία του διαλόγου ως τρόπου επίλυσης αντιπαραθέσεων και διαφορών. «Ο διάλογος μόλις άρχισε. Πρόκειται για την αρχή μιας μακράς διαδικασίας», κατέληξε ο Γιουν Γιανγκ - κουάν. Ομως, την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας, Τσο Γιανγκ - κιλ ανακοίνωνε την αυξημένη επαγρύπνηση της νοτιοκορεατικής αεράμυνας, επικαλούμενος την έναρξη εκπαιδευτικών «μεγάλης απόστασης» πτήσεων βορειοκορεατικών μαχητικών αεροσκαφών τύπων MiG-21 και MiG-23 κατά την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τις προβοκάτσιες (2010-11-27 00:00:00.0)
«Ηπιες» πιέσεις ενόψει τελεσίγραφου... (2007-04-11 00:00:00.0)
Εκκληση για επανάληψη των συνομιλιών (2006-10-21 00:00:00.0)
Νέες συνομιλίες ενόψει σε κλίμα αβεβαιότητας (2004-05-02 00:00:00.0)
Στην τροχιά νέων συνομιλιών στο Πεκίνο (2004-04-22 00:00:00.0)
Αρχισαν οι συνομιλίες στο Πεκίνο... (2003-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ