Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αλλος για Ουάσιγκτον κι άλλος για Μόσχα τράβηξε...

Εντονες πολιτικές διεργασίες ακολούθησαν τη διπλή (!) πτώση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες του Γκαϊντάρ Αλίεφ, προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, την ώρα που μιλούσε σε εκδήλωση εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας του.

Ο 79χρονος Αζερμπαϊτζανός πρόεδρος φαίνεται πλέον να μην είναι σε θέση, για λόγους υγείας, να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, σ' αυτήν την πλούσια σε πετρέλαια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Κασπίας. Ο ίδιος προετοίμαζε για αντικαταστάτη το γιο του, Ιλχάμ Αλίεφ, σήμερα αντιπρόεδρο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας. Οπως -όμως σημειώνει η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα»- «χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, πολύ περισσότερο που ο Ιλχάμ Αλίεφ έχει καταδικαστεί από δικαστήριο της Ν. Υόρκης για δωροδοκία, εκβιασμό και ξέπλυμα χρήματος».

Πάντως, σύμφωνα με πολλές δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός της χώρας Αρτούρ Ρασιζάντε, αμέσως μετά τη διπλή πτώση Αλίεφ πραγματοποίησε απρογραμμάτιστο ταξίδι - «αστραπή» στην Ουάσιγκτον, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα για το σκοπό αυτού του ταξιδιού. Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται εδώ και καιρό και ο Ρ. Γκουλίεφ, πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, που κατηγορείται από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν για διαφθορά και δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να γυρίσει στη χώρα του, αν και έχει δηλώσει πως θέλει να λάβει μέρος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Από την άλλη ο Ιλιάς Ισμαΐλοφ, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ανταλιάτ» πήγε στη Μόσχα. Να σημειωθεί ότι εκεί βρίσκεται, διωκόμενος από τον Αλίεφ, και ο Α. Μουταλίμποφ, πρώην πρόεδρος της χώρας, που επίσης κατηγορείται από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν για διαφθορά και δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του χωρίς να συλληφθεί. Πάντως και ο Μουταλίμποφ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Οπως εκτιμά η παραπάνω εφημερίδα, «τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται αγώνας ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον για την «εκλογή» του επόμενου ηγέτη αυτής της μετασοβιετικής Δημοκρατίας». Η λαϊκή βούληση φαίνεται να είναι το τελευταίο που απασχολεί τους επίδοξους προέδρους. Κάτι παραπάνω θα γνωρίσουν για το πώς λειτουργεί η «νέα» αστική δημοκρατία στη χώρα τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ