Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινο-παλαιστινιακή φιλειρηνική οργάνωση

Στην ίδρυση μιας νέας κοινής φιλειρηνικής οργάνωσης προχώρησαν το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού και το ΚΚ Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για «δίκαιη ειρήνη και τερματισμό της ισραηλινής κατοχικής πολιτικής»

Με στόχο να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών και να συντονιστούν οι προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης, το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού και το ΚΚ Ισραήλ προχώρησαν στη σύσταση μιας ενιαίας «Ισραηλινο-παλαιστινιακής ομάδας δράσης για την ειρήνη». Στη νέα αυτή οργάνωση συμμετέχουν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί τόσο από τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.

Στο κείμενο που συνοδεύει την ανακοίνωση της σύστασης της πρώτης κοινής ισραηλινο-παλαιστινιακής φιλειρηνικής οργάνωσης, τα δύο κόμματα επισημαίνουν ότι «οι τωρινές στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.... Ιδιαίτερα επειδή η εξτρεμιστική κυβέρνηση του Σαρόν, που υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ, χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να λάβει μονομερή μέτρα περαιτέρω καταπίεσης των Παλαιστινίων που ζουν, ήδη, υπό ισραηλινή κατοχή».

Τα δύο κόμματα τονίζουν ότι μετά από 50 χρόνια αιματοχυσίας είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση στο θέμα που θα μπορούσε να επιβληθεί διά της βίας. «Η κατοχή προκαλεί αντίσταση, που εκφράζεται με διάφορες μορφές, και ευθύνεται για τα βάσανα τόσο του παλαιστινιακού όσο και του ισραηλινού λαού». Το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού και το ΚΚ Ισραήλ εκφράζουν την καταδίκη τους για «τη βάρβαρη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης που στοχεύει στην πλήρη καταστροφή της παλαιστινιακής κοινωνίας, της οικονομίας και της παλαιστινιακής εκλεγμένης ηγεσίας», ενώ καταγγέλλουν την κατασκευή του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στο Ισραήλ ως «ένα ακόμη εργαλείο εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων».

Τα δύο κόμματα απευθύνουν έκκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα στις κοινές ισραηλινο-παλαιστινιακές προσπάθειες ειρήνης, καταλήγοντας ότι μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον «τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, την ίδρυση δύο βιώσιμων γειτονικών κρατών στα σύνορα του 1967 με 2 πρωτεύουσες στην Ιερουσαλήμ, την εκκένωση όλων των εβραϊκών εποικισμών, την αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, με την τήρηση, δηλαδή, των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ