Κυριακή 2 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες συνομιλίες ενόψει σε κλίμα αβεβαιότητας

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι πρόσφατες συναντήσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ και του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, με ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο φαίνεται πως είχαν κάποιο απτό αποτέλεσμα. Η αναγγελία πραγματοποίησης επαφών κατώτερων αξιωματούχων από έξι ενδιαφερόμενες χώρες στις 12 Μάη, με στόχο την προετοιμασία νέου (τρίτου) γύρου συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα (και όχι μόνον) είναι ένα απ' αυτά...

Ωστόσο, η αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του ερχόμενου Ιούνη που θα οδηγήσει σύντομα σε άρση των αμερικανικών πιέσεων προς τη ΛΔ Κορέας με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα όπλων της Πιανγιάνγκ, φαίνεται περιορισμένη. Επισήμως, οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές (ΗΠΑ, ΛΔ Κορέας) δεν έχουν κάνει ουδεμία υποχώρηση όσον αφορά στις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απαιτούν απ' τη ΛΔ Κορέας τον «πλήρη, επαληθεύσιμο διαρκώς και οριστικό τερματισμό» του πυρηνικού προγράμματος δίχως ανοιχτά να προτίθενται να ικανοποιήσουν το εύλογο αίτημα της Πιανγιάνγκ για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας που θα αποτρέπουν την Ουάσιγκτον απ' το να υλοποιήσουν τα (γνωστά) σχέδιά τους για επέμβαση στη ΛΔ Κορέας.

Ωστόσο, ανεπισήμως δεν αποκλείεται οι μεμονωμένες (με διαφορά τριών ημερών) επαφές των Τσένεϊ και Κιμ στο Πεκίνο να έχουν ήδη οδηγήσει στο κτίσιμο κάποιας βάσης για τη γεφύρωση των διαφορών αμφοτέρων πλευρών. Εάν οι πρόσφατες πληροφορίες της Ουάσιγκτον Ποστ πως οι Κινέζοι αξιωματούχοι έπεισαν τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να έχουν «ανοιχτή την ατζέντα» των συνομιλιών τότε, ένας πιθανός τρίτος γύρος συνομιλιών ανωτάτων αξιωματούχων από ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέα, Ιαπωνία τον Ιούνιο στο Πεκίνο μπορεί να θεωρείται πιθανός. Ομως, αυτό (και κυρίως η επιμονή και η υπομονή των Κινέζων για συμφωνία ειρήνης και αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου) δεν αρκεί για να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε κάποιο αποτέλεσμα..

Οι Αμερικανοί, επί παραδείγματι, δεν έχουν διόλου αμελήσει τη «στρατηγική αναδιάταξη» της στρατιάς των περίπου 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών που διαθέτουν στη Ν.Κορέα. Προ ημερών ανακοινώθηκε η αποχώρηση 7.000 πεζοναυτών απ' την αμερικανική βάση της Σεούλ και από όλα τα μεθοριακά στρατόπεδα, φυλάκια και βάσεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής απ' την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη ΛΔ Κορέας με τη Ν.Κορέα.

Επιπλέον, το αμερικανικό Κογκρέσο συζητά, αυτές τις μέρες, πρόταση νομοσχεδίου Ρεπουμπλικανών βουλευτών με την ονομασία «Νομοθετική Πράξη 2004 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα», με στόχο την ένταση μέσων και πολιτικών που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση (έως και ανατροπή) της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ιλ και του Κόμματος Εργατών Κορέας απ' την εξουσία (π.χ. χρηματοδότηση ατόμων και οργανισμών που να προπαγανδίζουν υπέρ της «φιλελευθεροποίησης» της ΛΔ Κορέας, χορήγηση βίζας και ασύλου μόνον σε όσους Βορειοκορεάτες πρόσφυγες δώσουν πληροφορίες και στοιχεία που να «καταγγέλλουν επιλήψιμες» πολιτικές της κυβέρνησης Κιμ, κλπ.).


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ