Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατάλογος ανεργίας και ασυδοσίας

Με βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να προκαλέσει δραματικές εξελίξεις ευρύτερα στο νομό της Θεσσαλονίκης, μοιάζει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, με μια σειρά επιχειρήσεις να δηλώνουν πως βρίσκονται σε κρίση και εκατοντάδες εργαζόμενους να βλέπουν ανοιχτή την πόρτα προς την ανεργία. Ο κατάλογος είναι μακρύς:

«Φλώρινα Χωναίος»: Οι 160 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβρη του 2002 και από τον Ιούνη του 2004 είναι πλέον και απολυμένοι. Η επιχείρηση - δραστηριοποιείται με κέρδη στις Βαλκανικές χώρες - έχει μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης με εκκαθαρίστρια εταιρία την «Αστικά Ακίνητα» που είναι θυγατρική της Αλφα Τράπεζας. Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και το ίδιο θα επαναλάβουν την Τρίτη 20 και την Πέμπτη 22 Ιούλη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και διασφάλιση των θέσεων εργασίας ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

«ΑΒΕΖ»: Οι 50 και πλέον εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες. Η ιδιοκτήτρια επικαλείται έλλειψη ρευστού γιατί όπως ισχυρίζεται δεν πληρώνουν οι πελάτες της επιχείρησης. Σήμερα οι εργαζόμενοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Κατασκευαστική Καματάκης»: Οι 500 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια περιμένοντας τη συζήτηση της αίτησης της εταιρίας (22 Ιούλη) να υπαχθεί στο άρθρο 44 με βάση το οποίο θα ρυθμιστούν τα χρέη της. Εκβιάζει πως σε διαφορετική περίπτωση θα κηρύξει πτώχευση.

«Βαλκάν Εξπόρτ»: Οι 90 εργαζόμενοι που απέμειναν (1.300 ήταν τη δεκαετία του '80) βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση του ιδιοκτήτη κ. Εμφιετζόγλου να κλείσει όλα τα παραγωγικά τμήματα του εργοστασίου, απολύοντας με βάση το 2%.

Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών «Ομοσπονδία»: Οι 70 εργαζόμενοι που απέμειναν είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες ενώ την ίδια ώρα η ΑΤΕ χρηματοδοτεί τις οικειοθελείς αποχωρήσεις.

«Κλωστοϋφαντουργία ΗΛΤΕΞ»: Φαίνεται ότι θα αποτελέσει το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ της συρρίκνωσης και της εξαφάνισης του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ