Κυριακή 25 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφίζοντας το βουνό των Κενταύρων

«Τσαγκαράδα»
«Τσαγκαράδα»
Τους ένωνε το κοινό πάθος για την τέχνη. Ο λόγος για τον μεγάλο μας ζωγράφο Πάρι Πρέκα και το δημοσιογράφο Γιώργο Πηλιχό. Πέντε χρόνια μετά το αναπάντεχο «φευγιό» του Π. Πρέκα και λίγους μήνες από το στερνό ταξίδι του Γ. Πηλιχού, οι δύο φίλοι «συναντώνται» και πάλι. Στο αγαπημένο τους Πήλιο, στην Τσαγκαράδα, που ήταν ο τόπος αναφοράς και επικοινωνίας των δύο ανδρών. Στο παραδοσιακό οίκημα του Αχιλλοπούλειου κληροδοτήματος της Τσαγκαράδας, εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες έκθεση υδατογραφιών του Π. Πρέκα η οποία είναι αφιερωμένη στον Γ. Πηλιχό. Τίτλος της: «Πήλιο το βουνό των Κενταύρων».

Η φιλία που τους ένωνε, ήταν φιλία ζωής. Από την εποχή ακόμα που ο Π. Πρέκας είχε δημιουργήσει το γλυπτικό μνημειακό έργο στους εξωτερικούς τοίχους του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, το 1973 - 74, η επαφή τους ήταν καθημερινή.

Ο Πάρις Πρέκας, ο ζωγράφος των «Τάνκερ», και των «Αλόγων», του «Νικητή» και του «Ηττημένου», των «Ικάρων» και τόσων άλλων έργων, απαθανάτισε με μοναδικό τρόπο, τα τοπία που τον συγκινούσαν. Το Πήλιο, ήταν ένα από αυτά. Οι Μηλιές, η Τσαγκαράδα, η Βιζίτσα, το Ξουρίχτι... ήταν οι μεγάλες του αγάπες, που δεν ξεχνούσε ποτέ να τις επισκεφτεί. Μαζί με τον Γ. Πηλιχό, που από χρόνια είχε γίνει μόνιμος κάτοικος Τσαγκαράδας, στις πλαγιές του «αρσενικού» τοπίου του Πηλίου, αναζητούσαν τον Κένταυρο Χείρωνα. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση θα διαρκέσει έως την 1η Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ