Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Οι χρηματοδοτήσεις του πρώην δικτάτορα...

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Απίστευτο... η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απέστειλε στοιχεία στις Αρχές τις Χιλής αναφορικά με οικονομικό σκάνδαλο όπου ενδεχομένως εμπλέκεται και ο πρώην δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ και από χτες η δικαιοσύνη της Χιλής άνοιξε ένα ακόμη φάκελο εξέτασης της υπόθεσης Πινοτσέτ.

Σύμφωνα με το BBC, από έγγραφα της Γερουσίας προκύπτει ότι αμερικανική τράπεζα δέχτηκε καταθέσεις στο όνομα του πρώην δικτάτορα, συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να ερευνήσει την προέλευσή τους. Οι δικηγόροι του Πινοτσέτ, αλλά και ο γιος του δηλώνουν ότι τα χρήματα προέρχονται από δωρεές και «πολλά χρόνια σκληρής εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Εφετείο της Χιλής αποφάσισε να άρει την ασυλία του Πινοτσέτ. Η απόφαση αφορά τη λεγόμενη «Επιχείρηση Κόνδορας», κατά τη διάρκεια της οποίας βρήκαν το θάνατο πολλοί αντικαθεστωτικοί. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ. Πρόσφατα μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι περίπου 450 αντικαθεστωτικοί κατέληξαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού προηγουμένως βασανίστηκαν από τη μυστική αστυνομία (DINA) του καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ