Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουρ και Καπράλος στη Γλυπτοθήκη

Ο Χρ. Καπράλος στο εργαστήρι του
Ο Χρ. Καπράλος στο εργαστήρι του
Με δύο σημαντικές εκθέσεις ανοίγει τις «πύλες» της στις 26 Ιούλη, η Εθνική Γλυπτοθήκη. Εβδομήντα δύο έργα του μεγάλου Βρετανού γλύπτη Χένρι Μουρ και τα ξύλινα μνημειακά γλυπτά του Χρήστου Καπράλου, θα εκτεθούν στα ανακαινισμένα κτίρια στο άλσος Στρατού στο Γουδί.

Η δημιουργία Γλυπτοθήκης, ήταν επιτακτική ανάγκη πολλών χρόνων. Η Ελλάδα, η χώρα με την πλουσιότερη πλαστική παράδοση, δε διέθετε ως τώρα ένα μουσείο αφιερωμένο στη νεότερη και σύγχρονη γλυπτική. Οι πολύχρονες προσπάθειες για να στεγαστούν και να παρουσιαστούν αξιοπρεπώς τα έργα της νεότερης γλυπτικής μας, ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Επρεπε να φτάσουμε στο παρά πέντε των Ολυμπιακών Αγώνων, για να δημιουργηθεί ένας χώρος για τη γλυπτική, και μάλιστα με ενοίκιο 70 εκατ. δρχ. ετησίως στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Ταμείο Αποστράτων) για 25 χρόνια.

Η επιλογή των δύο καλλιτεχνών δεν έγινε τυχαία. Πρόκειται για δύο κορυφαίους εκπροσώπους της γλυπτικής του 20ού αιώνα που έτυχε να γνωριστούν και που έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση ο ένας για τον άλλο. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, «Η επιλογή ενός Ελληνα και ενός ξένου δίνει το στίγμα της λειτουργίας του χώρου, που προορίζεται να γίνει τόπος συνάντησης και προβολής της παγκόσμιας γλυπτικής». Ετσι, μετά τις δύο παραπάνω εκθέσεις (τέλη Οκτώβρη), θα στεγαστούν οι μόνιμες συλλογές γλυπτών της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ στο κτίριο των περιοδικών εκθέσεων, θα φιλοξενηθούν έργα των: Μαρίνο Μαρίνι, Χούλιο Γκονζάλες και Χαλεπά.

Η έκθεση έργων του Χρ. Καπράλου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Χρήστου και Σούλης Καπράλου, το οποίο στο εξής θα ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη. Εκτίθενται 20 γλυπτά εκ των οποίων τα 10 αποτελούν το μνημειακό έργο «Παρωδία από το Αέτωμα της Ολυμπίας». Παρουσιάζονται επίσης, η μεγάλη σύνθεση της «Σταύρωσης», ο «Ικαρος - Αχιλλέας - Εκτορας», καθώς και πέντε ακόμη συνθέσεις.

Εργο του Χ. Μουρ
Εργο του Χ. Μουρ
Η έκθεση έργων του Χ. Μουρ, οργανώνεται γύρω από εφτά θεματικές ενότητες. Οι τέσσερις είναι ανθρωποκεντρικές («Ορθιες μορφές», «Πλαγιασμένες μορφές», «Μητέρα και παιδί», «Πολεμιστές»), ενώ οι τρεις («Οργανικές φόρμες», «Κράνη - Εσωτερικές και εξωτερικές φόρμες» και «Ζώα») δείχνουν την ενασχόληση του γλύπτη και με άλλα θέματα. Σημειώνουμε ότι η Εθνική Πινακοθήκη σκέφτεται να αγοράσει δύο έργα της έκθεσης «Εξι κορυφαίοι γλύπτες συνομιλούν με τον άνθρωπο». Πρόκειται για τα έργα: «Ο άνθρωπος που βαδίζει πάνω σε κολόνα» του Ροντέν και «Ο θνήσκων Κένταυρος» του Μπουρντέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ