Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Επιλογές
Εκφραστικότητα και δύναμη

Αφιερωμένη στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες και τους Ολυμπιονίκες της Ελλάδας, είναι η έκθεση του Ευβοέα καλλιτέχνη Γιώργου Ρέτσα. Μία ενδιαφέρουσα εικαστική παρουσίαση που εγκαινιάζεται αύριο (8.30μ.μ.) στην αίθουσα εκθέσεων του Δημοτικού Μεγάρου στην παραλία Χαλκίδας. Ανάμεσα στα παρουσιαζόμενα έργα, μία ενότητα δέκα ανάγλυφων που αναφέρονται στο «Αρχαίο Πένταθλο».

Ο Γ. Ρέτσας γεννήθηκε στο Γαβαλά Ευβοίας και από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Εκανε ελεύθερες σπουδές κοντά στον αγιογράφο Χριστόφορο Τάσκο και φιλοτέχνησε πολλές αγιογραφίες εκκλησιών σε όλη την Ελλάδα. Πνεύμα ελεύθερο και ανήσυχο, στράφηκε αργότερα στη ζωγραφική, μία μεγάλη του αγάπη, που με συνέπεια υπηρετεί μέχρι σήμερα. Κινούμενος στο χώρο της παραστατικής ζωγραφικής, μας δίνει έργα, που υμνούν την ειρήνη, τη φύση, τον άνθρωπο. Με την ίδια ελευθερία, δουλεύει και το ψηφιδωτό. Τα θέματά του τα αντλεί από την Ελληνική Μυθολογία και Ιστορία, αλλά και από πανανθρώπινες αξίες: «Ερωτας», «Ειρήνη» κ.ά.

Με τη γλυπτική (ανάγλυφα και ολόγλυφα) και το σκάλισμα της πέτρας, ο Γ. Ρέτσας ασχολείται τις τελευταίες δεκαετίες. Αισθανόμενος την πρόκληση της δημιουργίας και την ανάγκη να συμβάλλει στην παρουσίαση και στην προστασία της αρχαίας μας κληρονομιάς, δουλεύει στον πωρόλιθο και την πέτρα Καρύστου, ανάγλυφες, κυρίως, μορφές, που χαρακτηρίζονται για την εκφραστικότητα και τη λιτή γραφή τους. Τα ανάγλυφα δεν ακολουθούν το κλασικό πλαίσιο, είναι κομμένα ακανόνιστα. Και αυτό δε γίνεται τυχαία. Αποτελεί διαμαρτυρία για την ελλιπή φροντίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως διαμαρτυρία για τον εκφυλισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί και το θέμα της παρουσιαζόμενης δουλιάς του. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης: «Στις μέρες μας, όλα θυσιάζονται στο βωμό του οικονομικού κέρδους και της εμπορευματοποίησης των ιδανικών. Η βασικότερη ιδέα που διέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή η εκεχειρία, στην πράξη δεν εφαρμόζεται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημιουργική κατάθεση (2004-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ