Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Στον «αέρα» νέα τμήματα και μεταπτυχιακά

Αβέβαιη διαφαίνεται η τύχη προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα οποία λειτουργούν με κοινοτική χρηματοδότηση που λήγει το 2004. Με Ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Γ. Χουρμουζιάδης ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών να δηλώσουν με ποια μέτρα θα διασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος και θα μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «στο πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά τα έτη 1998 - 2004 ιδρύθηκαν νέες πανεπιστημιακές μονάδες και υπηρεσίες μέσω συγχηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) 1 και 2, αλλά και άλλων προγραμμάτων (π.χ. Κοινωνία της Πληροφορίας). Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν εννέα νέα Τμήματα, ένα Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής, είκοσι νέα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, καθώς και διάφορες υπηρεσίες (βιβλιοθήκη κ.ά.).

Στις 31 Αυγούστου λήγει η χρηματοδότηση για μεγάλο μέρος των προγραμμάτων και "μένουν στον αέρα" χιλιάδες φοιτητές, ενώ 150 περίπου συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργάζονται με Συμβάσεις Ανάθεσης Εργου, καθώς και το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό του Ιδρύματος που απασχολείται με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου οδηγούνται στην ανεργία με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικογένειες των φοιτητών και των εργαζομένων, αλλά και την οικονομία των αγροτικών νησιών μας», σημειώνουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Και υπογραμμίζουν ότι «οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες που έγκαιρα είχε κάνει το ΚΚΕ για τον τρόπο που "στήνονται" τα νέα τμήματα στα ΑΕΙ, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα που απαιτούνται για την Ιδρυσή τους (κτίρια, φοιτητικές εστίες, εξοπλισμός, μόνιμο προσωπικό κλπ.) και κυρίως για το περιεχόμενο των σπουδών σ' αυτά ("ευέλικτα" προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα όχι στις ανάγκες των νησιών και της χώρας, αλλά στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων). Επιπλέον, αναδεικνύεται η ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση (στην πλειοψηφία των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων έχουν επιβληθεί δίδακτρα από 1.500 έως και 6.000 ευρώ) καθολικά χρηματοδοτούμενη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προκειμένου να διασφαλίζεται η μόρφωση ως δικαίωμα και για τα παιδιά των εργατικών και γενικότερα των λαϊκών οικογενειών».

Σημειώνουν επίσης πως «το ζήτημα είναι ότι το υπουργείο Παιδείας και γενικότερα η κυβέρνηση δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα καμία απάντηση για το πώς συγκεκριμένα θα αντιμετωπιστεί αυτό το οξύτατο πρόβλημα, παρ' όλες τις συνεχείς παρεμβάσεις των ενδιαφερομένων και των μαζικών φορέων και ενώ η 1η Σεπτέμβρη πλησιάζει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ