Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ξανά με διπλοβάρδιες και ακατάλληλα κτίρια

Τετραετές πρόγραμμα για τη σχολική στέγη ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ακολουθώντας την πεπατημένη της μιζέριας

Από διαμαρτυρία μαθητών το φετινό Φλεβάρη για το κτιριακό πρόβλημα στο Γαλάτσι

Eurokinissi

Από διαμαρτυρία μαθητών το φετινό Φλεβάρη για το κτιριακό πρόβλημα στο Γαλάτσι
Με διπλοβάρδιες, μισθωμένα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια ξεκινά στις 13 Σεπτέμβρη μία ακόμα σχολική χρονιά, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει τη λειτουργία χιλίων περίπου νέων «ολοήμερων» σχολείων ενώ από το σχεδιασμό για τη σχολική στέγη μέχρι το 2008, δε λείπουν και τα σχολεία πολλαπλών χρήσεων, πιο γνωστά ως «σχολεία - γκαράζ».

Χτες, η ηγεσία του υπουργείου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη διοίκηση του ΟΣΚ, παρουσίασε το πρόγραμμα σχολικής στέγης της τετραετίας 2004 - 2008 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά όπου οι ανάγκες για σχολεία παραμένουν εκρηκτικές. Συγκεκριμένα, και παρά τις συμπτύξεις με τις οποίες επιχειρήθηκε να καλυφθεί το πρόβλημα, η διπλή βάρδια εξακολουθεί σε 11 από τους 122 Δήμους του Λεκανοπεδίου, όπου 269 σχολικές μονάδες (9,8%) με 45.474 μαθητές λειτουργούν σε διπλή βάρδια ενώ 230 μισθωμένα κτίρια στεγάζουν 295 σχολικές μονάδες, δηλαδή το 10,5% των σχολείων του Λεκανοπεδίου. Στο Δήμο Αθήνας, 113 σχολικές μονάδες, το 27% δηλαδή, λειτουργούν σε διπλοβάρδια και το 8% σε μισθωμένα κτίρια. Στο Δήμο Πειραιά, 18 σχολικές μονάδες (12%) λειτουργούν σε διπλοβάρδια και 28 (19%) σε μισθωμένα κτίρια. Στο Νομό Θεσσαλονίκης, σε διπλή βάρδια λειτουργούν 189 σχολεία (17,9%) ενώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης το 36,2% των σχολείων.

Συνέχιση της ίδιας μιζέριας

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, την επόμενη τετραετία, με την ολοκλήρωση των κτιρίων που είναι σε φάση μελέτης και κατασκευής, η διπλοβάρδια και τα μισθωμένα κτίρια θα περιοριστούν μέχρι το 2007 και μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης νέων οικοπέδων μέχρι το 2009. Το συνολικό κόστος του προγράμματος για την τετραετία ανέρχεται στα 1,2 δισ. ενώ για φέτος είναι διαθέσιμα 27 εκατ. ευρώ και αναμένει ενίσχυση από το υπουργείο Οικονομικών.

Παρόλο που τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ούτε λίγο ούτε πολύ συνέχιση της ίδιας μιζέριας, το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει τη λειτουργία από τη νέα σχολική χρονιά 900-1.000 νέων «ολοήμερων» σχολείων, τη στιγμή που, όπως φαίνεται, τα διαθέσιμα κονδύλια δεν εξασφαλίζουν λειτουργία χωρίς τα γνωστά προβλήματα και ελλείψεις. Η υπουργός περιέγραψε τη μετατροπή σε ολοήμερο λέγοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα αμέσως να δημιουργούμε νέες αίθουσες και επομένως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν θέλουμε ένα σχολείο να το κάνουμε ολοήμερο και να βάλουμε τις δραστηριότητες που θέλουμε και μας χρειάζεται μία αίθουσα» ενώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση είπε ότι αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Οικονομίας.

Και... σχολεία - γκαράζ

Από τον προγραμματισμό του υπουργείου και του ΟΣΚ δε λείπουν και τα λεγόμενα «σχολεία πολλαπλών χρήσεων», γνωστά και ως σχολεία - γκαράζ καθώς σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, υπήρχε η πρόθεση να στεγάζουν πάρκινγκ, μαγαζιά, ίντερνετ καφέ κλπ. Παρόλο που η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε χτες πως, μετά τις αντιδράσεις δήμων και γονιών επανεξετάζει συνολικά τη λειτουργία τους και δεν προχωρά τις διαδικασίες κατασκευής τους, δείχνει να συμφωνεί με τη φιλοσοφία του σχολείου που παράλληλα θα λειτουργεί και ως επιχείρηση στο όνομα της εξυπηρέτησης και της σύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία. Ετσι, το σχολείο που θα διαθέτει, εκτός των άλλων, και υπόγειους χώρους στάθμευσης, «όπου αυτό είναι εφικτό και οικονομοτεχνικά συμφέρον για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής», κατά τα πρότυπα των λεγόμενων comunity schools, συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου.

Επίσης τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επανέλαβαν ότι οι βάσεις εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ