Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρή κλιμάκωση επιθέσεων και μαχών

70 νεκροί και 30 τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας σε στρατολογικό κέντρο της νέας ιρακινής αστυνομίας στην Μπαακούμπα

Επιθέσεις και μάχες σε Ραμάντι, Φαλούτζα, Βαγδάτη, Μπάλαντ, Σουαρίγια

Υπολείμματα του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ενάντια στους πρόθυμους να συνεργαστούν με τους κατακτητές

Associated Press

Υπολείμματα του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ενάντια στους πρόθυμους να συνεργαστούν με τους κατακτητές
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο κύμα κλιμακούμενων επιθέσεων σαρώνει το Βόρειο Ιράκ με επίκεντρο την επαρχία αλ Ανμπάρ που φλέγεται, κυριολεκτικά, από άκρη σε άκρη. Την ίδια ώρα, η δοτή ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να μην αναβάλλει, για πολλοστή φορά, την εθνική συνδιάσκεψη για την ανάδειξη μεταβατικού Κοινοβουλίου για να διασώσει «την αξιοπιστία της», ενώ κάτι ανάλογο προσπαθεί για λογαριασμό της κατοχικής συμμαχίας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, φθάνοντας, χτες, στη Σαουδική Αραβία.

Μία από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις όλων αυτών των μηνών σημειώθηκε, χτες το πρωί, στην Μπαακούμπα, της επαρχίας αλ Ανμπάρ. Παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι εξερράγη μπροστά σε αστυνομικό τμήμα, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος υποψηφίων για στρατολόγηση στην ιρακινή αστυνομία. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν.

Στο Ραμάντι, επίσης στην επαρχία αλ Ανμπάρ, σημειώθηκαν, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες των κατοχικών δυνάμεων, σφοδρές μάχες ανάμεσα σε «συμμαχικά» στρατεύματα και σε αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άνδρες της «πολυεθνικής» δύναμης, όπως είθισται να αποκαλείται πλέον η κατοχή, χωρίς, όμως να διευκρινίζεται η εθνικότητά τους. Επίσης, κατά τη διάρκεια των ίδιων μαχών, 2 αμερικανικά αεροσκάφη, των οποίων ο τύπος δεν προσδιορίζεται, υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική προσγείωση. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι από βομβιστική επίθεση σε αμερικανικό στρατόπεδο στην πόλη τραυματίστηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και σκοτώθηκε 1 αντάρτης.

Χτες το μεσημέρι, επιβεβαιώθηκε ότι άγνωστοι απήγαγαν τους 3 γιους του κυβερνήτη της επαρχίας αλ Ανμπάρ, μέσα από το σπίτι του στο Ραμάντι, αφήνοντας ελεύθερες τις κόρες και τη γυναίκα του, πριν πυρπολήσουν το οίκημα. Στην ευρύτερη περιοχή της γειτονικής Φαλούτζα, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, στο Μπάλαντ, βορείως πάντα της Βαγδάτης, από επίθεση ανταρτών σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, χτες, 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτα, ενώ σκληρές μάχες σημειώνονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περίμετρο της πόλης Σουαρίγια, νοτίως της Βαγδάτης. Στις μάχες συμμετείχαν Ιρακινοί, Αμερικανοί και Ουκρανοί στρατιώτες απέναντι σε αντάρτες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί στρατιώτες και 35 αντάρτες.

Αυτό το μπαράζ των επιθέσεων, χτες, συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός μήνα από τη «μεταβίβαση» της εξουσίας από την κατοχική διοίκηση στη δοτή ιρακινή κυβέρνηση. Εκτοτε, οι επιθέσεις κατά των κατοχικών στρατευμάτων και των συνεργατών τους συνεχίζονται και κλιμακώνονται. Η διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ αναμενόταν να κυριαρχήσει στις συναντήσεις που θα είχε, χτες και σήμερα το πρωί, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Στην πόλη βρίσκεται για γύρο επαφών και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, που, πιθανώς, θα συναντηθεί με τον Πάουελ, σήμερα.

«Γελούσαν ενώ μας βασάνιζαν»

Με τη γραπτή κατάθεση ενός επιζώντα από τα βασανιστήρια των βρετανικών δυνάμεων στο Νότιο Ιράκ, του Κίφαχ Τάχα αλ Μουτάρι, άρχισε, χτες, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η ακροαματική διαδικασία της προσφυγής 6 Ιρακινών οικογενειών κατά του βρετανικού στρατού. Ο αλ Μουτάρι περιέγραψε σκηνές φρίκης μετά τη σύλληψή του, ενώ εργαζόταν σε ξενοδοχείο στη Βασόρα, όπου Βρετανοί στρατιώτες τον ξυλοκόπησαν, τον κακοποίησαν, τον περιέλουσαν με κρύο νερό, ενώ γελούσαν.

Η συγκεκριμένη κατάθεση αφορά κυρίως στην περίπτωση του συνεργάτη του Μουτάρι, Μπάχα Μούσα, ο οποίος μετά από 4 ημέρες κράτησης και βασανισμών, παραδόθηκε νεκρός στην οικογένειά του. Οι Βρετανοί δικηγόροι των 6 ιρακινών οικογενειών, τόσο για την υπόθεση Μούσα όσο και για τις περιπτώσεις των υπολοίπων 5 Ιρακινών που σκοτώθηκαν από βρετανικά πυρά ενώ πήγαιναν στη δουλιά τους ή στο σπίτι τους, ζητούν από το Ανώτατο δικαστήριο να υποχρεώσει την κυβέρνηση Μπλερ να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα υποστηρίζοντας ότι εφόσον ο βρετανικός στρατός ήταν δύναμη κατοχής όφειλε να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, μέχρι στιγμής, επιμένει ότι διεξάγεται εσωτερική έρευνα και θα αποδοθούν, εσωτερικά, ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ