Τετάρτη 4 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα επιθέσεων

Ευχαριστίες του διορισμένου Ιρακινού Προέδρου προς ΗΠΑ «για όσα έκαναν για τον ιρακινό λαό»

Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές ενάντια στην κατοχή συγκρούονται με την αστυνομία

Associated Press

Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές ενάντια στην κατοχή συγκρούονται με την αστυνομία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ μέχρις ότου η χώρα ανακτήσει την αμυντική της ικανότητα», υποστηρίζει σε συνέντευξή του, στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», ο διορισμένος Πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γιαουάρ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για «όλα όσα έκαναν οι ΗΠΑ για το Ιράκ». Αντίθετη άποψη, πάντως, φαίνεται ότι έχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Ιρακινών πολιτών, που φαίνεται ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συντάσσεται στο πλευρό της ιρακινής αντίστασης.

Ο Αλ Γιαουάρ, εκτός από ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ, δηλώνει ότι προτεραιότητά του είναι η διαμόρφωση μιας ισορροπημένης εξωτερικής πολιτικής γι' αυτό και συμπληρώνει ότι θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη στενών σχέσεων και με την ΕΕ. Οσο για τις αντικατοχικές επιθέσεις, υιοθετεί πλήρως την άποψη των κατοχικών δυνάμεων αποδίδοντάς τες σε «εχθρούς του ιρακινού λαού».

Την ίδια ώρα, στην Μπαακούμπα στο Βόρειο Ιράκ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυτο σε φυλάκιο της Εθνοφρουράς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί εθνοφρουροί και να τραυματιστούν 4. Στη Βαγδάτη, με διαφορά λίγων ωρών, εξερράγησαν άλλα δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα. Ο στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν μια αμερικανική περίπολος. Σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2.

Ο στόχος της δεύτερης επίθεσης ήταν ο συνταγματάρχης της ιρακινής αστυνομίας Μογιάντ Μπάσαρ αλ Τζανάμπι, ο οποίος σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκαν οι 2 σωματοφύλακές του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη σκοτώθηκαν, σε μάχη στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, άλλοι 2 Αμερικανοί πεζοναύτες. Τέλος, έγινε γνωστό ότι δολιοφθορά σημειώθηκε στον πετρελαιαγωγό που συνδέει το Κιρκούκ με το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, με αποτέλεσμα να διακοπεί πλήρως η ροή του ιρακινού πετρελαίου.

Προειδοποιήσεις

Απέσυρε το σύνολο του προσωπικού της από το Ιράκ η τουρκική μεταφορική εταιρία «Μπιλιντούρ», μετά την εκτέλεση ενός οδηγού της, πριν από μερικά 24ωρα, από τους απαγωγείς του. Την ίδια στιγμή, μια ισλαμιστική οργάνωση υπό την επωνυμία «Ταξιαρχία του μάρτυρα σεΐχη Γιασίν», με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, προειδοποιεί, και αυτή, τη Σαουδική Αραβία να μην αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, όπως πρότεινε, απειλώντας με σειρά επιθέσεων και εντός του εδάφους της.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, αναφερόμενος, χτες, στο ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων από αραβικές χώρες στο Ιράκ, εκτίμησε ότι είναι μάλλον «απίθανο», καθώς οι περισσότερες αραβικές ηγεσίες δεν το επιθυμούν. Παραφωνία, μετά τη Σαουδική Αραβία, αποτελεί η θέση του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος, υπήρχαν πληροφορίες ότι, χτες βράδυ, θα δήλωνε «έτοιμος να αποστείλει στρατεύματα».

Νέες καταγγελίες

Συνεχίζονται οι παραπομπές σε στρατοδικεία των Αμερικανών στρατιωτών που εμπλέκονται στα βασανιστήρια και στις κακοποιήσεις κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ. Χτες, ήταν η σειρά της 21χρονης Λίντι Ινγκλαντ, της μοναδικής γυναίκας που εμφανίζεται τόσες φορές στις επίμαχες φωτογραφίες, να εμφανιστεί στο στρατοδικείο προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή όχι. Η ίδια υποστηρίζει ότι εκτελούσε διαταγές.

Από την πλευρά της, η ταξίαρχος Τζάνις Καπρίνσκι, υπεύθυνη της φυλακής που παύθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη της κτηνωδίας χωρίς, όμως, να της ασκηθεί δίωξη, υποστήριξε, επικαλούμενη «αξιόπιστη μαρτυρία», ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των βασανιστηρίων από την ίδια. Η Καπρίνσκι άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η προσπάθεια φθάνει μέχρι το Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο. Η Αμερικανίδα ταξίαρχος υποστήριξε, επίσης, ότι μετά βεβαιότητος είδε Ισραηλινούς να συμμετέχουν στις ανακρίσεις των Ιρακινών κρατουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ