Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ιμπεριαλιστική «δημοκρατία»

Ολοι θυμούνται την ιδιαίτερη πολιτική διάσταση που έπαιρναν οι αγώνες σκάκι μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης με τον Μπόρις Σπάσκι και των ΗΠΑ με τον Μπομπ Φίσερ. Η άκρως ενδιαφέρουσα εκείνη περίοδος για τη διεθνή πολιτική σκηνή ήρθε να πλακωθεί από μία τωρινή ενέργεια που είναι για γέλια και για κλάματα.

Το 1992 οι ΗΠΑ είχαν κηρύξει το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Συνέβη τότε να μεταβεί ο διεθνούς φήμης Αμερικανός σκακιστής Μπομπ Φίσερ στο Βελιγράδι ως προσκεκλημένος μιας υψηλού επιπέδου σκακιστικής εκδήλωσης, ως ο πλέον ειδήμων του είδους. Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε δίωξη εναντίον του με την κατηγορία ότι «παραβίασε το εμπάργκο!». Ισως να θεωρήθηκε ξεχασμένο αυτό το γεγονός που άγγιξε το όριο της γελοιότητας. Ομως, να που οι βρικόλακες δεν εννοούν να πεθάνουν. Σε ταξίδι του αυτών των ημερών στην Ιαπωνία ο Μπομπ Φίσερ υποχρεώθηκε να συλληφθεί από τις ιαπωνικές αρχές που ξέθαψαν μετά από δώδεκα χρόνια εκείνη τη γελοία δίωξή του από τις αμερικανικές αρχές. Τον απείλησαν με έκδοση στις ΗΠΑ και εκείνος τους διευκρίνισε ότι εκείνη η γελοία δίωξη θα του στοιχίσει δεκαετή κάθειρξη.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο υπάρχει ενδιαφέρον από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο να του προσφέρουν άσυλο εφ' όσον συμφωνήσουν οι ιαπωνικές αρχές. Οποια κι αν θα είναι η εξέλιξή του, το γεγονός αυτό φωτίζει ιδιαίτερα τον τωρινό ρόλο των ΗΠΑ που ξεκίνησε με την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, καθώς και το ρόλο των δορυφορικών κυβερνήσεων των κάθε λογής Νενέκων και Πηλιογούσηδων. Οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να απειλούνται ακόμη και από γεγονότα παρελθόντων ετών που η τωρινή μονοκρατορία των ΗΠΑ φαινόταν εκτός λογικής, μπορεί να απειλούνται και από φαινόμενα που ενώ απέχουν της τραγικής σοβαρότητας του γιουγκοσλαβικού δράματος και τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γίνονται στόχος της εκδικητικής μανίας των ευρω-ατλαντιστών.

Μπορεί να μην έχουν την τραγικότητα του Ιράκ και της Παλαιστίνης κι όμως να φέρουν τραγικές συνέπειες στη ζωή ακόμη και ενός μεμονωμένου με διεθνή φήμη ατόμου όπως ο Αμερικανός σκακιστής Μπομπ Φίσερ. Φαίνεται ότι ακόμη και η γελοιότητα προσφέρεται στο Μολώχ της αυθαιρεσίας και του προνομίου. Οταν η διεθνής ανεξέλεγκτη υπερεθνική οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξουσία εκμεταλλεύεται μία γελοία δικαστική δίωξη των αμερικανικών αρχών εναντίον ενός ανθρώπου με διεθνή φήμη, σκακιστή, όμως χωρίς οποιαδήποτε πολιτική βαρύτητα που πιθανόν να δικαιολογούσε τις εναντίον του ενέργειες με το σαθρό κλίμα της αγνώστου προελεύσεων και συγκεκριμένου στίγματος τρομολαγνίας, γίνεται επιπλέον φανερή η αρνητική πορεία που εισήλθε η ανθρωπότητα.

Μέχρι την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούσαν πεδίο συγκρούσεων αντίθετων ιδεολογιών και πολιτικών προγραμμάτων. Η διεθνής εξουσιαστική ολιγαρχία υποχρεωνόταν να δικαιολογήσει τα εγκλήματά της με περίτεχνες ιδεοληπτικές προκαταλήψεις που αντλούσε από τη φαρέτρα των πιστών της κονδυλοφόρων. Σήμερα με τη διεθνή κατίσχυση του καπιταλιστικού ονείρου, του κοσμοπολίτικου καταναλωτισμού και της ιμπεριαλιστικής «ελευθερίας», φαίνεται ότι η διεθνής ολιγαρχία δε χρειάζεται πλέον ιδεοληπτικές ευαισθησίες. Κάθε τι, ανεξαρτήτως οντότητας, μεγέθους και επικινδυνότητας, είναι ένας δυνάμει εχθρός και σαν τέτοιος εξαφανίζεται.


Αντώνης ΔΑΜΗΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ