Κυριακή 8 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ανεμέτε Χόμελ

Σκάνδαλο βασανισμού κρατουμένων από Δανούς στρατιώτες συγκλόνισε τη βδομάδα που πέρασε τη μικρή χώρα της Σκανδιναβίας, στρατεύματα της οποίας συμμετέχουν στην κατοχή του Ιράκ.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών βρέθηκε η λοχαγός του στρατού Ανεμέτε Χόμελ. Η 37χρονη αξιωματικός κατηγορείται ότι στη διάρκεια ανακρίσεων «ταπείνωσε λεκτικά κρατούμενους, αρνήθηκε να τους προσφέρει τροφή και νερό και τους υποχρέωσε να καθίσουν σε επώδυνες στάσεις για ώρες». Ηδη έχουν απαγγελθεί προκαταρκτικές κατηγορίες εναντίον της, ενώ αν τελικά προχωρήσει η διαδικασία θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης ενός έτους.

Την ανάκληση της Χόμελ ακολούθησαν και οι απολύσεις ακόμα τεσσάρων ανώτατων Δανών αξιωματικών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της αποστολής. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι η πολιτική ηγεσία δεν «μπορεί πλέον να έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους». Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της ανακριτικής έρευνας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ανακριτές των δανικών δυνάμεων προέβησαν σε «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις από τον περασμένο Μάρτη μέχρι τον Ιούνη. Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι διοικητές του δανικού τάγματος «σε κάποιο βαθμό ενέκριναν αυτές τις πρακτικές».

Η Χόμελ, από την πλευρά της, υποστηρίζει (φυσικά) ότι χρησιμοποιείται ως «αποδιοπομπαίος τράγος» από τους ανωτέρους της. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι και αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο αλλά μια συγκεκριμένη «στρατηγική». Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι οι πρακτικές των ανακριτών αυτών δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά που αναφέρονται στην επίσημη έρευνα. Ηδη ο δανικός Τύπος μιλά για «κλίμα τρόμου» μεταξύ των κρατουμένων, αλλά γι' αυτά ίσως να μην ακουστούν πολλά...


Γ. Παπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ