Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επανέκθεση στο Μουσείο Κεραμεικού

Εγκαινιάστηκε χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το Μουσείο του Κεραμεικού, το οποίο ήταν κλειστό επί 1,5 χρόνο λόγω εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού.

Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο που άρχισαν το 1863 από την Αρχαιολογική Εταιρία και συνεχίστηκαν από το 1913 έως σήμερα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Στο διάστημα αυτό αποκαλύφθηκαν οι βορειοδυτικές παρυφές του οχυρωμένου αθηναϊκού άστεως με τις δύο σημαντικότερες πύλες του, το Δίπυλον και την Ιερά Πύλη, καθώς και το μεγάλο επίσημο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, που αναπτύχθηκε στην εκτός των τειχών περιοχή εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού προς Ελευσίνα και του Δρόμου προς την Ακαδημία.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 4 αίθουσες και στο πρόσφατα στεγασμένο εσωτερικό αίθριο του κτιρίου. Ξεχωρίζουν μια άριστα διατηρημένη σφίγγα με επιβλητικό ύφος, οι επιτύμβιες στήλες του Ευφήρου και της Αμφαρέτης με το εγγόνι της, η ενεπίγραφη στήλη του νεαρού ιππέα Δεξίλεω, που σκοτώθηκε σε μάχη κατά των Κορινθίων το 394/93 π.Χ., η στήλη της Δημητρίας και της Παμφίλης, ο σφριγηλός ταύρος από το ταφικό μνημείο του Διονυσίου από τον Κολλυτό. Σε αυτά προστίθενται τα πρόσφατα αρχαϊκά ευρήματα του Γερμανικού Ινστιτούτου στην περιοχή της Ιεράς Πύλης, ο μεγαλοπρεπής κούρος, η σφίγγα και το λιοντάρι, που προέρχονται από χαμένα ταφικά μνημεία του χώρου και αποτελούν σημαντικά αττικά έργα της αρχαϊκής πλαστικής.

Στις υπόλοιπες τρεις αίθουσες, που περιβάλλουν το αίθριο, εκτίθενται σε κατάλληλα σχεδιασμένες σύγχρονες προθήκες κτερίσματα και προσφορές από τους τάφους των ταφικών περιβόλων και των τύμβων του νεκροταφείου. Μερικά αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της εξέλιξης της αττικής αγγειογραφίας. Από τα νέα εκθέματα ξεχωρίζουν επίσης τα ευρήματα από τις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ στο ίδιο νεκροταφείο, εκτός αρχαιολογικού χώρου, και συγκεκριμένα από ομαδική ταφή θυμάτων του λοιμού, που ενέσκηψε στην Αθήνα το 430/29 π.Χ. μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ