Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Σε αναμονή και αγωνιστική επιφυλακή

Δυναμικά θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αν τη Δευτέρα δεν ανοίξουν τα κλωστήρια

Σε αγωνιστική επιφυλακή παραμένουν οι εργαζόμενοι της Νάουσας, καθώς τη Δευτέρα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εργοδοσίας, λήγει και η δεύτερη προθεσμία για την επαναλειτουργία ή όχι των τεσσάρων κλωστηρίων του Λαναρά στην πόλη. Μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στη Βέροια, την περασμένη Τετάρτη, όλες οι βάρδιες των κλωστηρίων ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 6 το πρωί της Δευτέρας στις πύλες των εργοστασίων, όπου ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματά τους. Σε περίπτωση που η διοίκηση της επιχείρησης εφοδιάσει τα κλωστήρια με βαμβάκι, η πρωινή βάρδια θα πάει κανονικά στο πόστο της. Αν όμως η εργοδοσία επιχειρήσει να δώσει νέα παράταση για την επαναλειτουργία των εργοστασίων, οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν επιτόπου, μέσα από γενικές συνελεύσεις, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με πιθανούς επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και την Αθήνα.

Στο παρασκήνιο συνεχίζονταν μέχρι και την Πέμπτη τα παζάρια ανάμεσα στον Λαναρά, στις τράπεζες και στην κυβέρνηση για τους όρους της αναχρηματοδότησης του επιχειρηματία, ο οποίος επικαλείται έλλειψη κεφαλαίων κίνησης για την αγορά πρώτης ύλης. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή να γίνουν το όχημα με το οποίο ο Λαναράς θα επιτύγχανε τη νέα εκβιαστική δανειοδότηση και απαίτησαν τα εργοστάσια να ανοίξουν άμεσα, άσχετα με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών και της διοίκησης της «Κλωνατέξ». Απαίτησαν, ωστόσο, να γίνουν γνωστοί οι όροι της πιθανής συμφωνίας, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι, στα πλαίσια της μείωσης του εργατικού κόστους που προπαγάνδιζε το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση, η αναχρηματοδότηση του Λαναρά από τις τράπεζες θα σημάνει νέες περικοπές στα εργασιακά τους δικαιώματα, ακόμα και μείωση του προσωπικού στα κλωστήρια της Νάουσας.

Στο πλευρό των εργαζομένων στα κλωστήρια βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, το οποίο κατάφερε με τις συντονιστικές του προσπάθειες και με αλλεπάλληλες 24ωρες πανεργατικές απεργίες να ενώσει όλους τους εργαζόμενους της πόλης στον κοινό αγώνα. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής, διευρύνοντας έτσι το πανναουσαϊκό μέτωπο που έχει σχηματιστεί για την επαναλειτουργία των κλωστηρίων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ