Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΧΥΜΩΝ
Ελέγχεται από πέντε εταιρίες

Ακόμα ένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας που σχετίζεται άμεσα με το εισόδημα των αγροτών μονοπωλείται από μια χούφτα εταιριών. Πρόκειται για τον κλάδο των χυμών, ο οποίος κατά 90% είναι στα χέρια πέντε μεγάλων εταιριών «Coca Cola Τρία Εψιλον», ΔΕΛΤΑ, ΕΒΓΑ, «Φλώρινα - Χωναίος» και «Pepsico - ΗΒΗ».

Σύμφωνα με κλαδική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά, δηλαδή με τέτοια ποσοστά συγκέντρωσης, «ο κίνδυνος εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά των χυμών δεν αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για τις υφιστάμενες βιομηχανίες...». Μάλιστα, ο... κίνδυνος να μπει κάποιος νέος στην αγορά μειώνεται ακόμη περισσότερο από την πίστη που δείχνουν οι καταναλωτές σε επώνυμα προϊόντα μεγάλων εταιριών! Αυτό αποδίδεται στα μεγάλα διαφημιστικά προγράμματα των εταιριών, που παρασύρουν τον ελληνικό λαό στο να προμηθευτεί το τάδε ή το δείνα προϊόν.

Η συγκεκριμένη όμως μελέτη, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε για άλλο θέμα, καταδεικνύει και τη συγκέντρωση της αγοράς των... σούπερ μάρκετ. Οπως αναφέρει, το 2001, το συνολικό μερίδιο των πωλήσεων χυμών των σούπερ μάρκετ ανήλθε στο 80,4% από 75,6%. Το αντίστοιχο μερίδιο της κατηγορίας των μικρών καταστημάτων (καταστήματα γειτονιάς) μειώθηκε το 2001 στο 15,9% έναντι ποσοστού 21,3% κατά το 2000, ενώ τα γαλακτοπωλεία διατήρησαν το μερίδιό τους οριακά αυξημένο, σε 3,7% το 2001 έναντι 3,1% το 2000.

Ο κλάδος φυσικών χυμών φρούτων μπορεί να διακριθεί σε χυμούς φρούτων και χυμούς λαχανικών, συμπυκνωμένους χυμούς νέκταρ, φρουτοποτά και αμιγείς χυμούς ή χυμούς ψυγείου και χυμούς μακράς διάρκειας. Βάσει των πληροφοριών των Ερευνών Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) για το τελευταίο διαθέσιμο έτος 1998, το υψηλότερο μερίδιο δαπάνης των νοικοκυριών στην κατηγορία των μη οινοπνευματωδών ποτών κατέχουν οι χυμοί φρούτων με ποσοστό 56%, ακολουθούν οι χυμοί λαχανικών με ποσοστό 26% και τελευταία κατατάσσεται η κατηγορία «μη οινοπνευματώδη ποτά» με ποσοστό δαπάνης 18%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ