Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Αρωμα» Ιουλίου με διαδηλώσεις

Με αποχή και καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις σε πανεθνικό επίπεδο απαντούν οι Ιρανοί φοιτητές στην απαγόρευση 13 μεταρρυθμιστικών πολιτικών εντύπων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μέρες Ιουλίου, με διαδηλώσεις και οδοφράγματα, φαίνεται ότι ξημερώνουν, από χτες, στο Ιράν μετά την, «εντυπωσιακή» σε αριθμό, απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σε σειρά εφημερίδων και πολιτικών εντύπων που έχουν ταχθεί υπέρ της «μεταρρυθμιστικής» πολιτικής του Προέδρου Χαταμί. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο από το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Θρησκευτικό Δικαστήριο σε βάρος ενός εξέχοντος μεταρρυθμιστή κληρικού και από την ανακοίνωση της ακύρωσης της εκλογής ενός ακόμη υποψηφίου «μεταρρυθμιστή» βουλευτή στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Με πανεθνικές κινητοποιήσεις, για πρώτη φορά μετά την εξέγερση του περασμένου Ιουλίου, και αποχές από τα μαθήματά τους απαντούν οι Ιρανοί φοιτητές στην απαγόρευση της κυκλοφορίας 13 εντύπων που πρόσκεινται στον «μεταρρυθμιστή» Πρόεδρο. Η παλινωδία του Ανώτατου Δικαστηρίου, που την τελευταία στιγμή ήρε την απαγόρευση για την εφημερίδα «Sobh e emrouz», «μειώνοντας» τον αριθμό των λογοκριμένων εντύπων σε 13, δεν κατεύνασε διόλου τα πνεύματα. Οι αίθουσες των Πανεπιστημίων της χώρας είναι, από χτες, κενές, ενώ κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλες τις πόλεις με εξέχουσα τη διαδήλωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Χαζέχ Νασίρ Τουσί, του μεγαλύτερου της ιρανικής πρωτεύουσας. Μέχρι το απόγευμα δεν είχαν αναφερθεί επεισόδια ή συγκρούσεις, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυαν τις θέσεις τους, καθώς κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε καθημερινή βάση.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Ανώτατο Θρησκευτικό Δικαστήριο σε βάρος του μεταρρυθμιστή κληρικού Χασάν Ετσκεβαρί, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, συμμετείχε σε διάσκεψη Ιρανών αντικαθεστωτικών, στο Βερολίνο, στο οποίο ασκήθηκε κριτική για το ιρανικό καθεστώς. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Ετσκεβαρί, που βρίσκεται εκτός Ιράν, είναι δράση κατά της εθνικής ασφάλειας, προπαγάνδα κατά του συστήματος και ανάρμοστη συμπεριφορά για κληρικό. Το σκηνικό της έντασης συμπληρώνει η ακύρωση της εκλογής του 12ου υποψηφίου των μεταρρυθμιστών με την αιτιολογία ότι παρατηρήθηκαν «παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία. Η διεκδίκηση της έδρας παραπέμφθηκε στη διεξαγωγή επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Υπό το βάρος των απαγορεύσεων και των κινητοποιήσεων έγινε η έναρξη της δίκης των υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σαΐντ Χατζαριάν, στενού συνεργάτη του Χαταμί και διευθυντή της εφημερίδας «Sobh e emrouz». Η δίκη των 2 κατηγορουμένων, που φέρονται να συνδέονται στενά με παραστρατιωτικές ομάδες υπό τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ