Παρασκευή 20 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Γιγαντώνεται το κύμα αλληλεγγύης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι υστερικές στριγκλιές της αντιπολίτευσης περί «νοθείας» δε βρίσκουν κανένα πρόθυμο αυτί πια. Οι περισσότεροι κλείνουν ερμητικά τα αυτιά να μην ακούν, ειδικά από τη στιγμή που η αποκαλούμενη «διεθνής κοινότητα» δίχως να έχει εναλλακτικές δυνατότητες αναγνώρισε την πολύ αποφασιστική και σαφή απάντηση του λαού της Βενεζουέλας στο δημοψήφισμα της 15ης Αυγούστου.

Ενδεικτικό του κλίματος οι προσπάθειες «προσαρμογής» των διεθνών ΜΜΕ που μέχρι τη Δευτέρα υιοθετούσαν τη «ρητορική» της ολιγαρχίας στη Βενεζουέλα και αναπαρήγαγαν άκριτα τις δήθεν καταγγελίες. Τα ΜΜΕ προσπαθούν να «συνέλθουν» και να αντιμετωπίσουν τη «νέα γεωπολιτική πραγματικότητα» που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική, προσπαθώντας να «ανιχνεύσουν και να προσδιορίσουν το μπολιβαριανό μοντέλο του Τσάβες». Η Ουάσινγκτον είναι δεδομένο ότι έχει ακόμη πολλά σχέδια για την «αυλή» της και κυρίως για τη Βενεζουέλα και την Κούβα. Ομως δε θα είναι διόλου παράδοξο η «διθυραμβική» υποδοχή της «νίκης της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» εκ μέρους της Ευρώπης και ειδικά της ΕΕ, που λίγο καιρό πριν είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της «αντιπολίτευσης», να σημάνει και ακόμη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανάμειξη στα εσωτερικά της αμερικανικής υποηπείρου, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός της αλλαγής της εξουσίας στην Ισπανία, χώρα με πολύ στενούς δεσμούς, εξαιτίας του αποικιακού της παρελθόντος.

Αλλο ένα πεδίο αναμέτρησης για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις...

Η μόνη απάντηση που έχουν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής είναι η πάλη τους και η αλληλεγγύη τους. Οι δύο αυτοί παράγοντες που καθόρισαν τις εξελίξεις και έδωσαν φτερά στα όνειρα, τις ελπίδες και τους αγώνες όλων των λαών της περιοχής.

Χτες, ο Πρόεδρος Τσάβες σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εμβάθυνση της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας». Την ίδια στιγμή, το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης γιγαντώνεται.

«Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός - (FARC - EP) συγχαίρουμε το λαό της Βενεζουέλας για τη μεγάλη του νίκη στο δημοψήφισμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση των FARC-EP που φέρει την υπογραφή του Ραούλ Ρέγιες και δόθηκε στη δημοσιότητα στη Στοκχόλμη και προσθέτει ότι η νίκη αυτή αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο και το ισχυρότερο ερέθισμα για τους αγώνες των αδελφικών και γειτονικών χωρών όπως στην περίπτωση της Κολομβίας, «που υποφέρουν από την καταπίεση και τον αυταρχισμό της πολιτικής της ολιγαρχίας και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Συγχαρητήρια μηνύματα και συνάμα μηνύματα ενδυνάμωσης της διεθνούς αλληλεγγύης απέστειλαν το ΚΚ Πορτογαλίας, το ΚΚ Σλοβακίας και το ΚΚ Ινδίας. Τέλος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας, που μάλιστα εκπρόσωποί της ήταν ανάμεσα στους διεθνούς παρατηρητές, «συγχαίρει τη μεγάλη λαϊκή νίκη», ενώ κάνει ειδική μνεία για τον αγώνα που έδωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας και η Νεολαία του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας καθώς και στις υπόλοιπες δυνάμεις που δεσμεύτηκαν στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών και λαϊκών κατακτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ