Παρασκευή 20 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται, επιλεκτικά, πλήγματα και «εκκαθαρίσεις»

Αλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος θύμα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Αλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος θύμα του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, ο ισραηλινός στρατός, χθες, επέμεινε στις, περιορισμένης εμβέλειας, «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις που διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους. Χθες, από το πρωί, ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Αϊν Μπάιτ Ιλμα, εισέβαλαν σε αυτόν και υποχρέωσαν όλους τους άνδρες κατοίκους του, κάτω των 45 ετών, να συγκεντρωθούν στο κεντρικό σχολείο. Μέχρι χθες το βράδυ, οι άρρενες κάτοικοι παρέμεναν στο προαύλιο του σχολείου, χωρίς φαγητό ή νερό, ενώ ο ισραηλινός στρατός αρνούνταν να αποσαφηνίσει τον αριθμό τους, αλλά και το πότε, ακριβώς, πρόκειται να ολοκληρωθεί η «ανάκρισή» τους.

Την ίδια ώρα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη Ράφα, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά, χωρίς να δίνονται περισσότερες εξηγήσεις. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ρουκέτες τύπου Κασάμ έπληξαν την πόλη Σντερότ, στα όρια της Λωρίδας, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Παράλληλα, διογκώνεται, μέρα με τη μέρα, ο αριθμός των απεργών πείνας ανάμεσα στους χιλιάδες Παλαιστινίους κρατουμένους, στις πολιτικές φυλακές του Ισραήλ, αλλά και στις στρατιωτικές βάσεις. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες έχουν δώσει ελάχιστες πληροφορίες στη δημοσιότητα, χθες το απόγευμα, τα 3/4 των Παλαιστινίων κρατουμένων είχαν, ήδη, αρχίσει την απεργία πείνας, με διαφορά ημερών μεταξύ τους και αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους.

Πιέσεις εκατέρωθεν

Απορρίφθηκε, μετά από ψηφοφορία στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο, η πρόταση 13 βουλευτών να δεσμευτεί δημοσίως ο Γιάσερ Αραφάτ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς. Εντούτοις, σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, το θέμα αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο, εντός των επόμενων ημερών.

Υπό πίεση βρίσκεται, για άλλη μια φορά, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του Λικούντ στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, έτσι ώστε να λάβει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί τη σύσταση μιας κυβέρνησης συνασπισμού με άλλα κόμματα για να προωθήσει το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας. Το 58% των συμμετεχόντων στο Συνδιάσκεψη απέρριψε το αίτημα Σαρόν. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος δήλωνε αποφασισμένος να επιμείνει στην εφαρμογή του σχεδίου του με οποιοδήποτε κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ