Παρασκευή 20 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Να αποσυρθεί η ρατσιστική απόφαση για τους μετανάστες

Την απόσυρση της ρατσιστικής υπουργικής απόφασης που αποκλείει τους μετανάστες από το σύστημα Υγείας της χώρας, η οποία εκδόθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο (Υ4α/οικ. 8997/13-7-2000) και διατηρήθηκε από τις μετέπειτα ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, ζητά με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η ΕΙΝΑΠ είχε ζητήσει εξ αρχής την απόσυρση της υπουργικής απόφασης του Αλ. Παπαδόπουλου, που, με το πρόσχημα της ανάγκης να χτυπηθούν κάποια κυκλώματα εκμετάλλευσης των προβλημάτων περίθαλψης των αλλοδαπών ασθενών και κυκλώματα παράνομης διακίνησης φαρμάκων, απαγορεύει επί της ουσίας την περίθαλψη όλων των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως υπογράμμισε η ΕΙΝΑΠ, όσοι δεν έχουν άδεια παραμονής, δεν μπορούν να μπουν σε δημόσιο νοσοκομείο παρά μόνο αν τους συμβεί κάτι έκτακτο και σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί είναι αναγκασμένοι - σε ρόλο καταδότη - να τους δηλώσουν στην αστυνομία. Ακόμη και γι' αυτούς που έχουν άδεια παραμονής, τόνισε η ΕΙΝΑΠ, προβλέπεται ότι θα πρέπει να προπληρώνουν το 50% του αναμενόμενου κόστους νοσηλείας, όταν είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ζουν στα όρια της επιβίωσης.

Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι εξ αρχής τα μέλη της αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, ακυρώνοντάς τη στην πράξη. Η απόφαση, ωστόσο, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και για τους αυριανούς άνεργους Ελληνες που θα είναι ανασφάλιστοι, εξακολουθεί να έχει τυπική ισχύ. Ετσι, η ΕΙΝΑΠ, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ζητάει απ' την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας την οριστική απόσυρσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ