Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη διάσωση του μοναστηριού της Ευαγγελίστριας

Στην άμεση ανάγκη συντήρησης, για να διασωθεί η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας στο νησί των Τρικέρων στο Νομό Μαγνησίας, αναφέρεται η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή και Τάκη Τσιόγκα προς τον υπουργό Πολιτισμού.

«Στο νησί της Παναγιάς των Τρικέρων», σημειώνουν οι βουλευτές, «στο κέντρο του Παγασητικού κόλπου, γνωστό και ως τόπο μαρτυρίου κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, όπου λειτούργησε στρατόπεδο συγκέντρωσης αγωνιστών και αγωνιστριών, υπάρχει το κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας, το οποίο έγινε με δαπάνη των κατοίκων και ποτέ δεν πέρασε από μοναχικό βίο. Καλύπτει περίπου 4 χιλιάδες τ.μ. σε δύο ορόφους και εκτός της εκκλησίας έχει σαράντα κελιά στο ισόγειο και Α` όροφο, τα οποία - εκτός των 12 που είναι ακατοίκητα - φιλοξενούν επισκέπτες σχεδόν δωρεάν».

Το μοναστήρι χτίστηκε το 19ο αιώνα και λόγω της φθοράς του χρόνου, αλλά και της αδυναμίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των λιγοστών κατοίκων του νησιού για τις αναγκαίες συντηρήσεις, υπέστη σοβαρές ζημιές. Ο σχετικός έρανος, αλλά και τα λίγα χρήματα από την πολιτεία που δόθηκαν την τελευταία τριετία είναι ελάχιστα σε σχέση με το αναγκαίο κόστος. «Η διάσωση του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας νησίδας Τρικέρων χρειάζεται γενική επισκευή, αρχής γενομένης από το στατικό έλεγχο. Δαπάνη, που, αν δε δοθεί έγκαιρα από το υπουργείο Πολιτισμού, η τύχη της μονής είναι προδιαγεγραμμένη», τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό, αν θα ενισχύσει οικονομικά τη συντήρησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ