Παρασκευή 27 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα

Δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο περί «μειοδοτικού συστήματος ανάθεσης δημοσίων έργων», με το οποίο καταργείται ο περιβόητος «μαθηματικός τύπος». Το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις που ευνοούν τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες, δίνουν νέα ώθηση στη συγκέντρωση των έργων στο μεγάλο κεφάλαιο, παρά τις κορόνες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, περί εξυγίανσης και αντιμετώπισης της διαφθοράς. Μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση ενίσχυσης του κεφαλαίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για τη λεγόμενη «αυτοχρηματοδότηση», που θα καθιερώνει τη ληστρική αυτή μέθοδο και στα μικρότερα έργα.

Με το «μαθηματικό τύπο» ανάδειξης αναδόχου, είχε μπλοκαριστεί το μοίρασμα της «πίτας» των μεγάλων έργων, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωδικαστηρίου που προέβλεπαν την αιτιολόγηση της προσφοράς με τη μεγαλύτερη έκπτωση.

Το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην πλήρη επικράτηση στο χώρο των κατασκευών των ισχυρών ομίλων τεχνικών εταιριών και των τραπεζών και στην υποβάθμιση των ασθενέστερων εργοληπτικών εταιριών.

Οπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, το νομοσχέδιο την άλλη βδομάδα θα περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ψηφιστεί τη μεθεπόμενη βδομάδα ή τη βδομάδα μεταξύ 11 και 18 Σεπτέμβρη στη Βουλή. Ο υπουργός είπε επιπλέον πως μέσα στο Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο για τις μελέτες των έργων.

Ο Γ. Σουφλιάς είπε ακόμη ότι το Μάρτη του 2005 θα αναδειχτεί ανάδοχος για το έργο της υποθαλάσσιας σήραγγας της Θεσσαλονίκης, και στα μέσα του 2005 για το έργο «Κλειδί Μαλιακού». Υπενθυμίζουμε πως τα παραπάνω έργα θα γίνουν με τη ληστρική, για το λαό, μέθοδο της λεγόμενης «αυτοχρηματοδότησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ