Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Κρούσματα φουσκωμένων ενοικίων

Στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής λειτουργίας μπαίνουν, όπως φαίνεται, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας με τις ευλογίες της κυβέρνησης και αφού το έδαφος για κάτι τέτοιο έχει «στρωθεί» τα προηγούμενα χρόνια από την πρακτική της υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που με ευλάβεια τήρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τομείς της δραστηριότητας των ιδρυμάτων αποκτούν ιδιωτικοοικονομικό χαρακτήρα, όπως η φοιτητική μέριμνα, που αρχίζει να πουλιέται και μάλιστα ακριβά: Τα ενοίκια που δειλά δειλά είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιβάλουν στις φοιτητικές εστίες επανέρχονται φουσκωμένα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της νέας φοιτητικής εστίας του Πολυτεχνείου Αθήνας, που από φέτος θα αρχίσει να λειτουργεί αποκλειστικά για προπτυχιακούς φοιτητές του Ιδρύματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις των αρχών του Ιδρύματος είναι ο κάθε φοιτητής να καταβάλει ενοίκιο της τάξης των 50, 100 ή 150 ευρώ το μήνα για τη διαμονή του εκεί και τη συντήρηση της εστίας. Η νέα εστία του Πολυτεχνείου έχει 800 δωμάτια, τα οποία θα μοιραστούν σε τρεις κατηγορίες φοιτητών (ανάλογα με τη σχέση εργασίας των γονιών τους: ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι), με προτεραιότητα σ' αυτούς που έχουν το χαμηλότερο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ανά κατηγορία. Επιπλέον, ο κάθε φοιτητής θα μπορεί να παραμείνει στην εστία μόνο για τρία χρόνια, παρόλο που οι σπουδές στο Πολυτεχνείο είναι πενταετείς.

Για όλα τα παραπάνω αναμένεται να συζητήσει η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου μεθαύριο Δευτέρα, σε έκτακτη σύνοδό της, ωστόσο φοιτητές του Ιδρύματος εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους και ζητούν να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία της εστίας με κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα ενταχθεί στον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος, απαιτούν να απομακρυνθούν από το χώρο οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί εκεί (τώρα η εστία αξιοποιείται από τον «Αθήνα 2004») και να οριστεί επιτροπή με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων στο Ιδρυμα που θα καθορίσει τα κριτήρια εισαγωγής των οικότροφων φοιτητών στην εστία.

Χαράτσι στη Λάρισα

Το συγκεκριμένο παράδειγμα όμως δεν είναι το μόνο. Σε χτεσινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας αναφέρεται ότι το συμβούλιο του ΤΕΙ Λάρισας αποφάσισε να αυξήσει σε 500 ευρώ την ετήσια επιβάρυνση για τη χρήση της εστίας από κάθε οικότροφο φοιτητή (δηλαδή αύξηση 333%), η οποία μάλιστα, ενώ έχει τη μορφή εγγύησης και θα πρέπει να επιστρέφεται στο τέλος του έτους, αποκτά τη μορφή ενοικίου, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν επιστρέφεται στους σπουδαστές.

Και φυσικά, αυτή η κατάσταση ανοίγει την όρεξη των ιδιωτών που αποθρασύνονται και ζητούν μερίδιο από την «πίτα». Χαρακτηριστικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται νεόκτιστη οικοδομή με τη μορφή εστίας («στούντιο» και κοινόχρηστα μπάνια) που απευθύνεται σε φοιτητές και το ενοίκιο των δωματίων είναι 400 ευρώ!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ