Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μια πολύ εντυπωσιακή σπουδή

Προσπαθώντας να λύσει κάποιος την παρακάτω σπουδή, βλέποντας μόνο το διάγραμμα, ίσως παρασυρθεί από τη φαινομενικά εύκολη συνέχεια με 1. Βζ1 + η2 2. Βδ3 + η3; 3. Βχζ5 + Πη4 4. Βθ5 + Πθ4 5. ΒχΠ + ματ. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι απλά, γιατί υπάρχει η αμυντική κίνηση 2... Αη3! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές σπουδές που έχουν δημιουργηθεί.

Ο τρόπος με τον οποίο νικούν τα λευκά είναι εξαιρετικά όμορφος, με απρόσμενες κινήσεις και το σύνολο του συνδυασμού παρουσιάζει ένα μέρος από την πραγματική ομορφιά και θέαμα, που έχει το σκάκι.

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στη σπουδή αυτή, τοποθετώντας στη σκακιέρα σας τη θέση του διαγράμματος. Σειρά να παίξουν έχουν τα λευκά, τα οποία πρέπει και να νικήσουν. Συνθέτης της υπέροχης αυτής σπουδής ήταν ο διάσημος Ρώσος Αλεξέι Τρόιτσκι και πρωτοδημοσιεύτηκε στη Μόσχα το 1897.

Η πρώτη ματιά δείχνει πως ο λευκός υπερέχει σημαντικά, από την άλλη πλευρά το μαύρο πιόνι «η3» είναι πολύ κοντά στην προαγωγή. Κινδυνεύει επίσης και η λευκή βασίλισσα μετά από το σαχ Πβ1! Και όμως, τα λευκά εάν παίξουν με ακρίβεια και αρκετή φαντασία (η τελική εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την αρχική θέση) μπορούν να φτάσουν στη θεαματική νίκη. (Βλέπε λύση σε άλλη στήλη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ