Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ρυθμίσεις χρεών, αστυνομοκρατία και συμφέροντα

Από και για το κεφάλαιο, χωρίς καμιά σχέση με το καλό του αθλητισμού και τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού για άθληση, είναι και το νέο νομοσχέδιο, που συζητιέται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Χτες, στον «902 Αριστερά στα FM», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, έκανε έναν πρώτο σχολιασμό σε κάποια από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση χρεών, των επιχειρηματιών του αθλητισμού, είπε: «Είναι μία από τις επαναλαμβανόμενες ευνοϊκές, χαριστικές μπορώ να πω, ρυθμίσεις για τις ΠΑΕ. Αν πάρουμε υπόψη μας και τη γενικότερη χρηματοδότηση, είτε με το να τους δίνονται, για 50 χρόνια, γήπεδα που είναι περιουσία του δημοσίου, είτε με διάφορες άλλες μορφές χρηματοδότησης, τότε είναι προκλητική η μεταχείριση που έχουν αυτές οι ανώνυμες εταιρίες.

Η ρύθμιση, για να "χρυσωθεί το χάπι", να μην είναι τόσο προκλητική, περιλαμβάνει ΠΑΕ, ΚΑΕ, δηλαδή τα επαγγελματικά σωματεία, και βάζει μέσα και τα ερασιτεχνικά. Βεβαίως, τα ερασιτεχνικά δεν μπορούν να ζήσουν, γιατί είναι πολύ μικρή η χρηματοδότηση, αλλά κάποια μπορεί να έχουν και κάποια μικρά χρέη. Τα αναμειγνύουν λοιπόν όλα μαζί, για να δικαιολογήσουν τη χαριστική ρύθμιση υπέρ των ΠΑΕ. Γι' αυτό εμείς είπαμε: Αν χρειάζεται ρύθμιση για τα ερασιτεχνικά σωματεία, αυτό να ξεχωριστεί. Είμαστε εντελώς αντίθετοι να ρυθμιστούν χρέη, και μάλιστα με χαριστικό τρόπο, των ΠΑΕ. Είπαμε, επίσης, γιατί ορισμένοι επικαλούνται ότι είναι η τελευταία φορά και δε θα ξαναγίνει, ότι αυτά τα έχουμε ξανακούσει πολλές φορές. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η θέληση η πολιτική να 'ναι η τελευταία φορά, το 'χει αποδείξει η ζωή».

Οι αθλητές δεν είναι εμπορεύματα

Η ΝΔ ξαναθέτει σε ισχύ την αποτίμηση των αθλητών. Δε διστάζει να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους σαν εμπορεύματα, ώστε να εξυπηρετήσει τις επιταγές των κεφαλαιοκρατών. Σχετικά με αυτό ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε: «Είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για προσβολή της προσωπικότητας του αθλητή, ο οποίος δεν είναι εμπόρευμα. Πέρα όμως από το ηθικό μέρος, υπάρχει και το εργασιακό. Οι παίχτες δεν είναι όλοι μεγαλοποδοσφαιριστές. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει χαμηλά συμβόλαια και δεν παίρνουν και ποτέ όλα τα λεφτά τους, παρά τις υποσχέσεις και παρά τα συμβόλαια. Τους τα παρακρατούν οι ΠΑΕ. Σκεφθείτε τώρα να αποτιμάται η αξία ενός εργαζομένου, πρόκειται για σχέση εργασίας. Είναι σαν να λέμε ότι αντί να βάλει το 10% του κεφαλαίου που προβλέπει ο νόμος για τις ανώνυμες εταιρίες κάποιος ως ίδιο κεφάλαιο, για να ιδρύσει εταιρία, να λέμε ότι θα μετράει πόσο θ' αξίζει η εργασία των 100 εργαζομένων που έχει στην επιχείρηση. Είναι κάτι ανάλογο. Οσο παράξενο και προκλητικό φαίνεται στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα προκλητικό πρέπει να το βλέπουμε και στον τομέα του ποδοσφαίρου. Είναι απαράδεκτη αυτή η ρύθμιση. Και ουσιαστικά παρακάμπτει το νόμο για τις ΠΑΕ. Επειδή δε θέλουν να βάλουν λεφτά, με πλασματικό τρόπο θα δείχνουν ότι τάχα έβαλαν λεφτά στην επιχείρηση».

ΟΧΙ στο «Μεγάλο Αδελφό» και στην αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης

Οσο για τη φιλοσοφία και τα μέτρα που αφορούν στη βία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε: «Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα φαινόμενα στη βάση αυστηρότερων ποινών και στη βάση της μεγαλύτερης αστυνόμευσης, όπως την καταλαβαίνουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου. Μεταξύ των μέτρων για "καλύτερη" αστυνόμευση είναι η ύπαρξη ιδιωτικής αστυνομίας, που θ' ανήκει στις ΠΑΕ. Επίσης θ' αξιοποιήσουν τις κάμερες που τους περισσεύουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σκοπεύουν να τις βάλουν στα γήπεδα. Πλέον τείνουν να γενικευτούν σαν τον "Μεγάλο Αδελφό" που παρακολουθεί όλες μας τις κινήσεις. Στους δρόμους, στα γήπεδα, παντού. Πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό. Μέτρα τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα γιατί διευρύνουν τον τομέα της καταστολής και μάλιστα τον μεταθέτουν σε ιδιώτες. Στη χώρα μας γνωρίζαμε τα μέτρα τάξης να τα έχει η αστυνομία. Και μάλιστα είμαστε μια χώρα που ανάλογα με τον πληθυσμό έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς, δε χρειάζονται άλλοι. Εδώ λοιπόν μεταθέτουν το πρόβλημα και εκτός από τους ιδιωτικούς "στρατούς" των χούλιγκαν θα έχουμε και ιδιωτική αστυνομία στην υπηρεσία των προέδρων των ΠΑΕ. Είναι μεγάλο βήμα. Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας τάξης και δεν ξέρω με τι συνέπειες, πού θα οδηγηθεί η κατάσταση.

Ακόμα, μεταξύ των άλλων μέτρων που παίρνονται, είναι ότι αυτοί που θα κάνουν κάποιο παράπτωμα - και μιλάμε κυρίως για τους φιλάθλους - θα τιμωρούνται από το δικαστήριο (εάν θεωρηθούν ένοχοι) αλλά δε θα μπορούν να πληρώσουν την ποινή. Θα μπαίνουν φυλακή για 10 μέρες, 2 ή 5 μήνες. Πού είναι η ανησυχία μας; Οτι πρόκειται για παιδιά τα οποία παρασέρνονται από τους επαγγελματίες χούλιγκαν, οι οποίοι είναι άνθρωποι των προέδρων. Θα πληρώσουν λοιπόν αυτοί τη "νύφη", θα μπουν φυλακή, δηλαδή θα έχουμε ιδιώνυμο. Θα έχουμε τέτοιου είδους μεταχείριση σε κόσμο που ναι μεν κάνει παράπτωμα αλλά ηθικοί αυτουργοί είναι άλλοι, πολύ ψηλότερα από αυτούς και μένουν στο απυρόβλητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ