Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δικαίωμα στον αθλητισμό για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

Από παλαιότερη κινητοποίηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και στον αθλητισμό

Eurokinissi

Από παλαιότερη κινητοποίηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και στον αθλητισμό
Στην ανάπτυξη γνήσιου μαζικού ειδικού αθλητισμού για αναπήρους και χρονίως πάσχοντες και για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, καθώς και στη δυνατότητα αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της Παραολυμπιάδας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Νίκος Γκατζής, προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Κ. Καραμανλή, και Παιδείας, Μ. Γιαννάκου.

«Ο αθλητισμός για τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), έχει πολλαπλάσιες θετικές επιδράσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο αθλητισμός ιδιαίτερα για τους ανάπηρους είναι συνάρτηση της θεραπευτικής αγωγής, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση του ανάπηρου, στη χειραφέτησή του, στην αγάπη προς τη ζωή.

Θα περίμενε κανένας, μετά την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, να γίνουν κάποια ουσιαστικά έργα υποδομής στον τομέα του ειδικού μαζικού αθλητισμού, και την ενίσχυσή του, κύρια μέσα στα ειδικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης, φορείς αναπήρων.

Ομως, σαν κακέκτυπο, και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα αυτό που κυριάρχησε ήταν ο παραγοντισμός, η διαπάλη διαφόρων ομάδων για τη νομή των κονδυλίων και η καλλιέργεια του κακώς εννοούμενου πρωταθλητισμού», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ: «Οι πραγματικοί αθλητικοί σύλλογοι αναπήρων φυτοζωούν μετατρέποντάς τους οι διάφορες κυβερνήσεις σε επαίτες, να τρέχουν από γραφείο σε γραφείο για την εξασφάλιση ακόμα και των άκρως απαραίτητων επιχορηγήσεων, για στολές, ενοίκια, έξοδα μετακίνησης, για διεθνείς συναντήσεις, ακόμα και Ολυμπιονικών.

Οι περισσότεροι αθλητικοί σύλλογοι αναπήρων έχουν να πάρουν την τακτική επιχορήγηση εδώ και 3 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή, σύλλογοι που φτιάχτηκαν από τους διάφορους μεγαλοπαράγοντες της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) εξασφάλισαν παχυλές επιχορηγήσεις, ακόμα και παραμονές των εκλογών, σαν αποζημίωση των υπηρεσιών τους για τη στήριξη που παρείχαν χρόνια τώρα στην αντιαναπηρική πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων.

Την ίδια στιγμή, μένουν απλήρωτοι για χρόνια προπονητές και άλλοι ειδικοί, που είχαν δώσει κατάθεση ψυχής με προσφορά πολλών χρόνων και οδηγούνται πολλές φορές σε παραίτηση.

Οι ίδιοι οι αθλητές εξαναγκάζονται για τις ανάγκες της προπόνησής τους, όταν έχουν, να πληρώσουν από την τσέπη τους, ή εξαναγκάζονται να προσφύγουν σε χορηγούς, όταν δεν έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους».

Και συνεχίζουν: «Τα ειδικά σχολεία είναι σε διάλυση ως αποτέλεσμα της αντιαναπηρικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του ειδικού σχολικού αθλητισμού.

Το μοναδικό έργο που είχε να κάνει με τον ειδικό αθλητισμό στο χώρο του, το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), και ήταν ενταγμένο στα έργα για την Παραολυμπιάδα, έμεινε στα χαρτιά αφού ποτέ δε δημοπρατήθηκε.

Ως αποτέλεσμα της στήριξης από τις τελευταίες κυβερνήσεις της ΕΣΑΕΑ, που έχει νομιμοποιήσει στις γραμμές της οργανώσεις των αναπήρων-μαϊμού, έχουμε και στο χώρο του ειδικού αθλητισμού την εμφάνιση συλλόγων αθλητών αναπήρων (αλλά χωρίς αναπήρους), με σκοπό τη χειραγώγηση και εκμετάλλευση της ανάγκης άθλησης των αναπήρων, αλλά και το ροκάνισμα των διαφόρων κονδυλίων», καταλήγει η Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη γνήσιου μαζικού ειδικού αθλητισμού για αναπήρους και χρονίως πάσχοντες απαλλαγμένου από τους χορηγούς και την εκμετάλλευση των διαφόρων μεγαλοπαραγόντων και τον κακώς εννοούμενο πρωταθλητισμό;
  • Ποιες θα είναι οι πιστώσεις για έργα αλλά και για τη χρηματοδότηση του μαζικού ειδικού αθλητισμού και των γνήσιων φορέων, στον Προϋπολογισμό του 2005;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση μέσα στο 2004 να αποδώσει τα ποσά που παρακράτησε η προηγούμενη κυβέρνηση των τελευταίων τριών χρόνων από τις τακτικές επιχορηγήσεις των γνήσιων αθλητικών συλλόγων των αναπήρων;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες με συγκεκριμένο τρόπο, με μέριμνα για υποδομές και στελέχωση, να έχουν δικαίωμα αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της Παραολυμπιάδας;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την εξυγίανση και εκδημοκρατισμό των αθλητικών φορέων των αναπήρων;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ