Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ
Εξοικείωση με τη χρήση πυρηνικών κατά το δοκούν

Τεράστια διαφυγή ραδιενεργού σκόνης και αερίων στην ατμόσφαιρα από την υπόγεια πυρηνική δοκιμή«Μπέινμπερι» στην έρημο της Νεβάδα το 1970
Τεράστια διαφυγή ραδιενεργού σκόνης και αερίων στην ατμόσφαιρα από την υπόγεια πυρηνική δοκιμή«Μπέινμπερι» στην έρημο της Νεβάδα το 1970
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ρίξει δύο πυρηνικές βόμβες, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους και έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου (ωστόσο ραδιενεργού) ουρανίου στους πολέμους του Περσικού Κόλπου, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και ποιος ξέρει πού αλλού. Πέρα από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, διαθέτουν και χιλιάδες μικρής ισχύος τακτικά πυρηνικά, τα οποία προς το παρόν έχουν χρησιμοποιήσει μόνο σε δοκιμές, αλλά όχι στο πεδίο της μάχης. Τώρα συζητούν για την αναγκαιότητα χρήσης ανάλογων με τα τακτικά «μικρών πυρηνικών» για την καταστροφή υπόγειων καταφυγίων, στα οποία η ...CIA θα έχει εντοπίσει απειλές, όπως κάποιος νέος Σαντάμ Χουσεΐν, κάποιο νέο «φάντασμα» τύπου Μπιν Λάντεν κ.ο.κ.

Η δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες, που θα επιτρέψει την τελειοποίηση των πυρηνικών βομβών καταστροφής καταφυγίων, είναι το λιγότερο από τα οφέλη που προσδοκούν. Το σημαντικότερο είναι η ακόμα μεγαλύτερη τρομοκράτηση εχθρών και φίλων (μεταξύ αυτών και των άλλων πυρηνικών δυνάμεων) όχι τόσο με τη δύναμη ισχύος, αλλά με την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιούν πυρηνικά ακόμα και χωρίς ουσιαστική αιτία, χωρίς δηλαδή να πληγούν ή να απειληθούν σε κάποια διένεξη με τέτοια όπλα. Με άλλα λόγια, το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος σε εφαρμογή, έστω και σε μικρή κλίμακα.

Ανεξάρτητα από τις αερολογίες περί ασφάλειας αυτών των όπλων για τους αμάχους, που πετούν αριστερά και δεξιά κάποια γεράκια του Πενταγώνου - ξεφωνημένοι πλασιέ των συμφερόντων του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ, είναι προφανείς και γνωστοί οι κίνδυνοι που κρύβει η χρήση των πυρηνικών για καταστροφή υπόγειων στόχων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις μελέτες τους για τις «παράπλευρες απώλειες», για να περιορίσουν τον εκτιμώμενο αριθμό σε μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπων, προϋποθέτουν ότι ο πληθυσμός που ζει πάνω από το σημείο που θα χτυπηθεί θα έχει τρεις ώρες προθεσμία για να εκκενώσει την περιοχή. Με άλλα λόγια, θα χτυπήσουν τον Μπιν Λάντεν με τρίωρη προειδοποίηση!

Πέρα από αυτούς που θα σκοτωθούν επιτόπου από την έκρηξη σε μικρό βάθος, πολλοί περισσότεροι θα εκτεθούν σε θανατηφόρες ή σχεδόν θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας. Οι οπαδοί των πυρηνικών βομβών καταστροφής καταφυγίων, τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στο αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρίζουν ότι δε θα υπάρχει διασκορπισμός ραδιενεργού σκόνης από την έκρηξη, αφού θα γίνει υπόγεια. Παραβλέπουν το γεγονός ότι η βόμβα ή ο πύραυλος που θα τρυπήσει το έδαφος κατά μερικά μέτρα ή μερικές δεκάδες μέτρα θα αφήσει πίσω του μια τρύπα. Αλλά και αυτό να μη συνέβαινε, το αμερικανικό Πεντάγωνο ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι είναι πολύ δύσκολος ο περιορισμός των υπέρθερμων αερίων μιας υπόγειας πυρηνικής έκρηξης. Το 1970, στην υπόγεια δοκιμή με κωδικό «Μπέινμπερι», μια μικρή πυρηνική βόμβα 10 κιλοτόνων, σαν αυτές που προβλέπονται για τα πυρηνικά κατά καταφυγίων, έσκασε σε βάθος 275 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της ερήμου της Νεβάδας. Ολα τα προβλεπόμενα μέτρα για σφράγιση του φρεατίου πόντισης της βόμβας είχαν ληφθεί. Κι όμως ένα μεγάλο σύννεφο ραδιενεργού σκόνης εκτινάχτηκε από μια δίοδο που βρήκε μέσα από τα πετρώματα.

Φυσικά, η χρήση πυρηνικών κοντά στο πεδίο της μάχης θα έχει συνέπειες και στα συμμαχικά στρατεύματα και βέβαια και στα ίδια τα αμερικανικά. Δε θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εκθέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες τους, στρατιωτικούς ή μη. Μετά από τη χρήση τους σαν πειραματόζωα στις πυρηνικές δοκιμές των δεκαετιών του 1950 και του 1960, τώρα εξετάζουν απλώς πόση είναι η ελάχιστη απόσταση που θα μπορούν να πλησιάσουν οι στρατιώτες τους το σημείο της έκρηξης μια μέρα μετά, ώστε να μην πεθάνουν επί τόπου. Το αν θα λάβουν σε μερικές ώρες το μέγιστο επίπεδο ραδιενέργειας που επιτρέπεται για ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου λίγο ενδιαφέρει και πολύ λιγότερο θα γνωρίζουν το ίδιο το γεγονός οι στρατιώτες που θα σταλούν βορά στον αόρατο θάνατο. Για όποιον αμφιβάλλει αν οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο στους στρατιώτες τους στη σημερινή εποχή, το σύνδρομο του Κόλπου λόγω του απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ένα πρόσφατο και ξεκάθαρο παράδειγμα.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξοδέψει 13,6 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για πυρηνικές βόμβες καταστροφής καταφυγίων και η κυβέρνηση Μπους προτίθεται να προχωρήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κονδυλίων για την πενταετία 2005-2009, φτάνοντας τα 484,7 εκατομμύρια δολάρια. Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει την «Πρωτοβουλία Προχωρημένων Ιδεών», για τη διερεύνηση ακόμα πιο αμφισβητούμενων και ασυνήθιστων χρήσεων των πυρηνικών όπλων, που σταδιακά θα οδηγήσουν στην καθιέρωσή τους στη συνείδηση των ανθρώπων (ή τουλάχιστον μιας μερίδας) σαν ένα ακόμα είδος όπλου δίπλα στα συμβατικά, που διαφέρει τάχα μόνο στην ισχύ.

Οι αντίπαλοι των πυρηνικών βομβών καταστροφής καταφυγίων στο αμερικανικό Κογκρέσο και στα άλλα δημόσια βήματα και φόρα των ΗΠΑ επισημαίνουν τον κίνδυνο που εγκυμονούν αυτά τα όπλα για τους αμάχους και αντιτείνουν ότι είναι δυνατή η κατασκευή συμβατικών όπλων με ανάλογα αποτελέσματα. Σαν αντιστάθμισμα της μεγαλύτερης ισχύος των πυρηνικών, τα συμβατικά όπλα κατά καταφυγίων αυξάνουν την καταστρεπτική τους ικανότητα μεγιστοποιώντας την ορμή πρόσκρουσης (άρα και το βάθος διάτρησης του εδάφους). Μερικοί μάλιστα προωθούν ανοιχτά τέτοια όπλα, κάνοντας κάποιον να αναρωτηθεί αν το ενδιαφέρον τους είναι η μη χρήση πυρηνικών ή η προώθηση των συμφερόντων κάποιας άλλης μερίδας του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος.

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι μέσα στο παγκόσμιο κλίμα τρομολαγνίας, οι κατευθύνσεις που δείχνουν οι αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, για σταδιακό «κατέβασμα» των πυρηνικών στην καθημερινότητα της ανθρωπότητας, περνούν χωρίς τις απαραίτητες αντιδράσεις.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ