Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΦΟΣ
Στην ταξική γραμμή η προοπτική

Η ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι η καλύτερη τιμή προς τους ήρωες της εργατικής τάξης, τόνισε ο Π. Σοφός, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρ» για το φετινό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που προσδίδει το ΠΑΜΕ στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις φέτος;

- Οι φετινές εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιούνται λίγο μετά τις εκλογές και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οι οποίες δηλώσεις προοιωνίζονται μια νέα επίθεση στην «καρδιά» των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όσον αφορά το ασφαλιστικό και όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα. Είναι κατανοητό λοιπόν, ότι αυτές οι εκδηλώσεις παίρνουν χαρακτήρα απόκρουσης της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπεράσπισης των κατακτήσεων, πάλης για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και ανατροπής αυτής της πολιτικής που υπαγορεύεται από τα ξένα κέντρα και την ντόπια ολιγαρχία. Αυτό το πλαίσιο αποτελεί την κινητήρια δύναμη που ωθεί προς τα μπρος και ατσαλώνει τις διαθέσεις των πρωτοπόρων αγωνιστών του εργατικού κινήματος, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν με επιτυχία τις ταξικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Το μήνυμα έχει φτάσει παντού και ήδη συνεδριάζουν οι διοικήσεις των σωματείων και προγραμματίζουν τη δράση τους, προετοιμάζουν τις ανακοινώσεις, τις αφίσες τους, ξετυλίγουν τις σημαίες τους, οργανώνουν επαφές με τους εργαζόμενους, με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς. Από παντού έρχεται το μήνυμα της αντίστασης και του αγώνα. Οι μέρες που απομένουν θα αξιοποιηθούν από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, από συνδικαλιστές και εργάτες, ώστε να συμβάλλουμε όλοι για την επιτυχία των ταξικών ενωτικών πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων. Είναι σίγουρο πως αυτή η δουλιά θα εκφραστεί με μαζικές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

- Ποιο στόχο επιδιώκετε να υπηρετήσει η επιτυχία της κεντρικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης την Κυριακή 7 του Μάη και των ταξικών ενωτικών συγκεντρώσεων που διοργανώνονται την ίδια μέρα από το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα;

- Εχει περάσει ένας χρόνος ήδη από την ίδρυση του ΠΑΜΕ και από την όλη δράση και πορεία του διαπιστώθηκε η σημαντική, αναντικατάστατη θα έλεγα, συμβολή του για την ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το ΠΑΜΕ ήταν εκείνο που ώθησε σε αγωνιστική κατεύθυνση τους εργαζόμενους, για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διευκολύνουν το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν τον αγώνα των εργαζομένων. Που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σπείρουν την ηττοπάθεια στην εργατική τάξη και που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν στην ίδια τακτική της υποταγής.

Το κυρίαρχο λοιπόν που αναδείχνει το ΠΑΜΕ στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της γραμμής της ταξικής πάλης ενάντια στη γραμμή της συναίνεσης και της υποτέλειας. Αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, αυτή τη γραμμή επιβάλλουν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Αυτή τη γραμμή επιβάλλουν οι προκλητικές απέναντι στους εργαζόμενους προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αυτή τη γραμμή επιβάλλουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μερικώς απασχολούμενοι, οι άνεργοι. Αυτή τη γραμμή επιβάλλουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που ζουν με συντάξεις πείνας. Αυτή τη γραμμή επιβάλλει η πλειοψηφία της εργατικής τάξης που ζει κάτω από το όριο φτώχειας, τη στιγμή που τα κέρδη της ολιγαρχίας αυξάνονται με αστρονομικούς ρυθμούς. Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη τιμή στους ήρωες της τάξης μας. Με τη γραμμή της ταξικής πάλης τιμούμε τους νεκρούς μας και χαράζουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιστορία σύγκρουσης και αγώνα (2004-04-30 00:00:00.0)
Η Πρωτομαγιά χρέωσε νέα καθήκοντα (2003-05-04 00:00:00.0)
Στο λιμάνι την Πρωτομαγιά (2001-04-11 00:00:00.0)
Τιμήθηκε με αγώνα η Πρωτομαγιά! (2000-05-09 00:00:00.0)
Να ακουστεί δυνατά η φωνή της εργατιάς! (2000-05-06 00:00:00.0)
Ενότητα στον αγώνα (2000-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ