Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Νέο δόγμα» (;) με αφορμή τη σφαγή στο Μπεσλάν

Από το βίντεο που πρόβαλε το ΝΤV

Associated Press

Από το βίντεο που πρόβαλε το ΝΤV
ΜΠΕΣΛΑΝ, ΜΟΣΧΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ρώσος στρατηγός έκανε χτες λόγο για ένα νέο «στρατηγικό δόγμα» -- αντίστοιχο με εκείνο που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ --, δηλώνοντας ότι θα αναλαμβάνεται στο εξής «αντιτρομοκρατική προληπτική δράση». Ο Ρώσος Α/ΓΕΣ, στρατηγός Γιούρι Μπαλουέφσκι, είπε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να εξαλείψουμε τρομοκρατικές βάσεις σε κάθε περιοχή του κόσμου», εξαιρουμένων μόνο «πυρηνικών πληγμάτων». Επίσης, χτες, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν πως επικήρυξαν για 300 εκατομμύρια ρούβλια (10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) τις δύο σημαντικότερες μορφές του τσετσένικου αποσχιστικού κινήματος, τους Ασλάν Μασχάντοφ και Σαμίλ Μπασάγιεφ, που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η κυβέρνησή του θεωρούν «πολιτικούς και ηθικούς αυτουργούς» της σφαγής στο σχολείο νούμερο 1 του Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία την 3η Σεπτέμβρη.

Η νέα «γραμμή» της ρωσικής ηγεσίας δημιουργεί ανησυχίες για γενικευμένη ανάφλεξη στον Καύκασο. Ο Πούτιν, στην προσπάθειά του να ταυτίσει το Τσετσενικό με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αποδίδει εξ άλλου «συναυτουργία» σε χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, από τον «πρόεδρο» του οποίου, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, ζήτησε τηλεφωνικά κατά πληροφορίες «συνεργασία» για την εξάλειψη «βάσεων» και «χρηματοδοτικής υποστήριξης» στην «τσετσενική τρομοκρατία».

Στο Βλαντικαφκάζ, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την τραγικά ανεπαρκή -- όπως αποδείχτηκε -- αντίδραση του προέδρου της περιφέρειας, Αλεξάντερ Ντζασόκοφ, ο οποίος προανήγγειλε διάλυση της κυβέρνησης και δική του παραίτηση εντός των ημερών.

Ερωτήματα δημιούργησε η προχτεσινοβραδινή προβολή από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV (επεξεργασμένου) βίντεο διάρκειας 1' από το εσωτερικό του σχολείου, πριν την αιματηρή κατάληξη της κρίσης. Ανταποκριτές άφηναν να εννοηθεί ότι ο πιθανότερος τρόπος που το απόσπασμα βρέθηκε στη διάθεση του σταθμού και από εκεί στις οθόνες των διεθνών δικτύων ήταν να «διέρρευσε» από την FSB.

Ο επίσημος απολογισμός της σφαγής στο σχολείο, κατά τον εισαγγελέα Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, αναθεωρήθηκε «προς τα κάτω», με 326 νεκρούς ομήρους (από 335), 31 νεκρούς «τρομοκράτες» και 727 τραυματίες -- πάνω από 100 σοροί δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (παρά τη συνταύτιση, κατ' ουσία, της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας με τις θέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όσον αφορά στη «διεθνή ισλαμική τρομοκρατική απειλή») διαφοροποιήθηκε όσον αφορά στην ακολουθητέα ρωσική πολιτική: «Θεωρεί» ότι η κρίση της Τσετσενίας «θα λυθεί μόνο με πολιτικά μέσα», κι άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει «συναντήσεις με Τσετσένους ηγέτες», όπως, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, «και πολλές φορές στο παρελθόν». Αυτό μία ημέρα αφ' ότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρομοίαζε ενδεχόμενες ρωσικές συνομιλίες με τους Τσετσένους με το να προσκαλούνταν «ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο Λευκό Οίκο».

Το ΑΡ μετέδωσε οργισμένες ρωσικές αντιδράσεις, με τον ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ, να δηλώνει πως «λύνουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα μόνοι μας... δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αναζητήσουμε μια αμερικανική πορεία για μια πολιτική εξομάλυνση στην Τσετσενία» και τον εκπρόσωπο του ΥπΕξ Γιακοβένκο να χαρακτηρίζει τις επαφές ΗΠΑ - Τσετσένων στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπάουτσερ «εντελώς απαράδεκτες».

Από το Λονδίνο -- η Βρετανία «φιλοξενεί» πολιτικούς συμμάχους του Μασχάντοφ και δε μοιάζει καθόλου πρόθυμη να τους εκδώσει αν της ζητηθεί κάτι τέτοιο, πράγμα που υπονόησε την Τρίτη η Μόσχα --, ο Αχμέντ Ζακάγεφ, εκπρόσωπος του Μασχάντοφ, χαρακτήρισε τις νέες ρωσικές κινήσεις «απειλή προς την Ευρώπη». Προειδοποίησε για επιχειρήσεις αντίστοιχες με «εκείνες στο Κατάρ», χώρα που καταδίκασε δύο Ρώσους πράκτορες για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο Τσετσένος πρώην ηγέτης Ζέλιμχαν Γιαντερμπίγεφ (Φεβρουάριος).

Η ΕΕ συνολικά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χωριστά -- Γαλλία, Ολλανδία -- επίσης επιχείρησαν να «δώσουν άλλον τόνο» στην αντιμετώπιση του ζητήματος της Τσετσενίας, συμφωνώντας, πάντως, ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μας αφορά όλους» (επίτροπος για τις Διεθνείς Σχέσεις της ΕΕ, Κρις Πάτεν), και «αποτελεί προτεραιότητα» (γαλλική κυβέρνηση). Αξιοσημείωτα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε την ευρωπαϊκή θέση περί «πολυμερούς» και όχι «μονομερούς» δράσης --μια φράση που παραπέμπει στην πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ