Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε κλοιό η βόρεια Γάζα

Να προσαρτηθούν στο Ισραήλ τουλάχιστον τα 2 μεγαλύτερα εποικιστικά συγκροτήματα της Δυτικής Οχθης επιδιώκει ο Αριέλ Σαρόν

Από την είσοδο των τανκς

Associated Press

Από την είσοδο των τανκς
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται, από τα ξημερώματα, χτες, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στην περίμετρο των πόλεων Μπέιτ Χανούν, Μπέιτ Λαχίγια και του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλιγια, του μεγαλύτερου και του πλέον πυκνοκατοικημένου καταυλισμού σε ολόκληρη την περιοχή. Στόχος, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, είναι να αποτραπεί η εκτόξευση ρουκετών τύπου «Κασάμ» κατά ισραηλινών στόχων κοντά στα σύνορα της βόρειας Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα, 3 ρουκέτες είχαν πέσει σε δυτική περιοχή της ερήμου Νεγκέβ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι ισραηλινές δυνάμεις δέχτηκαν βροχή από πέτρες από νεαρούς Παλαιστινίους που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και απάντησαν με πυκνά πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 Παλαιστίνιοι, ηλικίας από 13 έως 22 χρόνων.

Παράλληλα, συνεχίζεται, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, η «επιχείρηση» που άρχισε το βράδυ της Τρίτης, στην Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, χωρίς, όμως, να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το χαρακτήρα της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν και σπίτι στη Χεβρώνα, όπου σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα να συλληφθεί τραυματίας ένας ύποπτος για συμμετοχή στη «Χαμάς» αλλά και να τραυματιστούν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Στο μεταξύ εντός Ισραήλ, ο Αριέλ Σαρόν, μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους ασφαλείας, υποστήριζε ότι αποφάσισε να ανεγερθεί πολύ κοντά στην «Πράσινη Γραμμή» το νότιο τμήμα του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη. Ο Σαρόν άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, τουλάχιστον, 3 μεγάλα εποικιστικά συγκροτήματα της Δυτικής Οχθης θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ και θα μείνουν στην ισραηλινή πλευρά του τείχους.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now απομάκρυνε μόνη της ένα τροχόσπιτο που σηματοδοτούσε έναν παράνομο εποικισμό στη Δυτική Οχθη, υποστηρίζοντας ότι απέδειξε με τον τρόπο αυτό, πόσο εύκολο είναι για τον ισραηλινό στρατό να το πράξει. Η ΕΕ, με τη σειρά της, σε επιστολή που υπογράφει ο Χαβιέ Σολάνα προς τον Αραβικό Σύνδεσμο, επαναδιατυπώνει την αντίθεσή της στην ισραηλινή εποικιστική πολιτική στη Δυτική Οχθη.

Νέα κόντρα με Συρία

«Παράγοντα που επηρεάζει την τρομοκρατία σε βάρος του Ισραήλ», χαρακτηρίζει τη Συρία σε συνέντευξή του στην «Τζερούσαλεμ Ποστ», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν θέτει ως προϋπόθεση επανάληψης του διαλόγου με τη Συρία «τη διάλυση και πάταξη όλων των παλαιστινιακών και λιβανικών ακραίων οργανώσεων που εδρεύουν στη Δαμασκό». Πηγή προσκείμενη στη συριακή ηγεσία αρκέστηκε να σχολιάσει ότι ο Σαρόν απέρριπτε πάντα όλες τις προτάσεις για διάλογο, οπότε όλα αυτά είναι δικαιολογίες. Ουσιαστικά, συνέχισε η πηγή, δεν επιθυμεί καμία ειρηνευτική πρόοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ