Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΒΟΛΟΥ
Σχολεία «φυλακές»!

Κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα περισσότερα σχολεία της Θεσσαλίας. Σε πλήρη απαξίωση έχουν οδηγήσει οι κυβερνώντες τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με μύρια προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές πολλών σχολείων στη Νέα Ιωνία Βόλου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κτιρίων που στεγάζουν το 1ο, 2ο και 4ο ΤΕΕ, του 1ου ΣΕΚ και του 1ου ΙΕΚ, τα οποία μόνο ως εντελώς ακατάλληλα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Μαθητές και καθηγητές των σχολείων καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία τους λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητά τους.

Ειδικότερα στο κτιριακό συγκρότημα, όπου λειτουργούν το 2ο ΤΕΕ και το 1ο ΣΕΚ (πρώην πολυκλαδικό λύκειο), σε αρκετές αίθουσες και διαδρόμους παρατηρείται έντονο πρόβλημα υγρασίας στις οροφές, εξαιτίας της έλλειψης στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα αρκετά εργαστήρια να μη λειτουργούν. Επίσης, εξαιτίας της υγρασίας, στις οροφές ο οπλισμός των πλακών έχει διαβρωθεί, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από τις διερχόμενες καλωδιώσεις και τα φωτιστικά σώματα. Οι επανειλημμένες αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων του επιχρίσματος της οροφής, δε, έχουν γίνει κατά καιρούς αιτία τραυματισμού μαθητών.

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία, όπως το 16ο Νηπιαγωγείο της Νέας Ιωνίας Βόλου το οποίο στεγάζεται σ' ένα πρώην κατάστημα, του οποίου ο εξωτερικός χώρος θυμίζει φυλακή με τα κάγκελα που καλύπτουν την τζαμαρία. Οσον αφορά στον εσωτερικό χώρο δεν μπορεί ν' αεριστεί, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα παράθυρο, ενώ στην τουαλέτα προστέθηκε μια μικρή λεκάνη για τους μαθητές. Και τα χειρότερα θα 'ρθουν το χειμώνα, αφού δεν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, η οποία εξαρτάται από τον ένοικο του διαμερίσματος που βρίσκεται πάνω από το νηπιαγωγείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Νέας Ιωνίας Βόλου έχει ενημερωθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν για την επίλυσή τους. Κτιριακό πρόβλημα, βεβαίως, είτε λόγω ακαταλληλότητας, είτε λόγω έλλειψης αιθουσών, χώρων άθλησης κ.ά. υπάρχει στα περισσότερα σχολεία της Θεσσαλίας εξαιτίας της κυβερνητικής «τσιγκουνιάς», που είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη της Λάρισας χιλιάδες μαθητές αντιμετωπίζουν το μαρτύριο της διπλοβάρδιας λόγω της έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ